Na podzim totiž Moravské zemské muzeum v Brně v Biskupském dvoře otevírá Mendelanium. Návštěvnické centrum, které lidem přiblíží vědu populární cestou. Připravované prostory si v úterý Brňané prohlédli při dnu otevřených dveří.

Podle mluvčí muzea Evy Pánkové má Mendelanium přilákat zájemce o vědu z oblasti biologie, genetiky a její historie. „Chceme vytvořit atraktivní a současně kvalitní prostředí, které bude motivovat studenty i učitele k dalšímu vzdělávání a posílí jejich zájem o vědu a výzkum," přiblížila Pánková.

Do prostředí vědy se návštěvník přenese hned po vstupu do budovy. „Vstupní prostor vysoký několik pater bude simulovat jádro buňky. Až do stropu dosáhnou modely informačních makromolekul. Ty doplní obrazovka s animací genetických procesů. Návštěvníci nastoupí na průhlednou zdviž a před očima budou mít jádro buňky. Po cestě nahoru si ji postupně prohlédnou až k obalu," přiblížila Pánková.

V další místnosti se lidé setkají s Mendelem i celou hospodářskou společností, která muzeum založila. „Chceme upravit prostor zasedací místnosti tak, aby se co nejvíce přiblížil minulosti. Přineseme například stůl, u jakého vedl Mendel dlouhé debaty s ostatními vědci. V místnosti najdou lidé také informace o životě a bádání této osobnosti," popsal vedoucí Oddělení pro historii biologických věd a genetiky Jiří Sekerák.

Další místnost má přilákat především děti. Nasimuluje laboratoř s přístroji, které si návštěvníci můžou sami vyzkoušet. „Z pokusů to bude například mikropipetování. Děti takový rychlo kurz genetiky může inspirovat ke studiu biologie, dospělí si zase můžou vyzkoušet, jak fungují laboratoře, které znají z kriminálních seriálů," myslí si Sekerák.

Třetí, takzvaná multifunkční místnost, poslouží k představení současné vědy. „Budeme tu pořádat konference a workshopy. Postupně se tam představí objevy významných osobností a institucí vědy a výzkumu z Brna i jižní Moravy. V sále také promítneme filmy a virtuální procházky laboratořemi," popsal Sekerák.

A věda neopustí návštěvníky ani při odchodu. „Nad schodiště vyvěsíme tři příběhy točící se kolem vědy pod názvem Genetické příběhy na pozadí Nobelových cen," informovala Pánková.

Už na den otevřených dveří se do Mendeliana přišlo podívat několik tříd. „Projekt se mi líbí a určitě ho s třídami budeme navštěvovat pravidelně," plánuje učitelka z Iva Kubištová z brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše.

Přestože v Brně už Mendelovo muzeum genetiky stojí, podle Sekeráka si obě instituce konkurovat nebudou. „Muzeum na Mendlově náměstí má svou tradici, takže turisté zamíří spíše tam. Do Mendelania se poté vypraví lidé, kteří chtějí své znalosti ještě více rozšířit. S Masarykovou univerzitou, která Mendelovou muzeum genetiky vede, navíc při vytváření Mendelania spolupracujeme," doplnil Sekerák.

Přestože dokončení muzea je plánované až na konec října, práce bude pravděpodobně hotová s předstihem. Na jeho vybudování získalo muzeum dotaci téměř pětačtyřicet milionů. Pětaosmdesát procent získalo z evropských peněz, zbytek ze státního rozpočtu. „Pro návštěvníky otevřeme nejprve zdarma, po čase se uvidí podle situace," dodal Sekerák.