Dva páry parního expresu z brněnského dolního nádraží na výstaviště a zpět vypraví Společnost moravských okresních drah u příležitosti Evropského setkání modelářů. „Jízdou chceme propagovat železniční dopravu. Setkání modelářů jsme zvolili proto, že je nám žánrově blízké," uvedl Marek Tomek ze společnosti, která zachraňuje a provozuje historické vlaky.

Kromě cesty po unikátní trati nabízí vlak také další dvě lákadla. „Za dva miliony korun jsme zrekonstruovali parní mašinu a v Brně ji představíme. Také jsme koupili poštovní vagon. V něm ukážeme, jak fungovala pošta ve vlacích," poznamenal.

Vlaky vyrazí z dolního nádraží v deset hodin dopoledne a ve dvě odpoledne. Sraz cestujících bude na autobusovém nádraží Zvonařka půl hodiny předem. Ve dvanáct a ve čtyři se budou vlaky vracet. „Chtěli jsme dvoudenní akci, ale bylo náročné zajistit i jednodenní. Jedeme totiž za plného provozu a je třeba i policejní asistence," podotkl Tomek. Dodal, že lístky na jízdu jsou stále k dispozici v internetovém obchodě společnosti.

Sobotní jízda může být jednou z posledních. V návrzích nového územního plánu totiž město Brno s vlečkou nepočítá. Veletrhy ovšem bojují za její zachování. „Je to náš majetek a s vlečkou počítáme i do budoucnosti. Navážíme přes ní například exponáty na strojírenské veletrhy," upozornil mluvčí Veletrhů David Pokorný.