Návštěvníkům, kteří si chtějí postavit dům nebo opravit byt, poradí odborníci. „Lidem bezplatně odpoví na jejich dotazy stavbaři, energetici i topenáři,“ řekl František Mráz z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Na veletrhu poradí také lidem, kteří chtějí bydlet v domech ze dřeva. „Zatím nejsou všechny firmy kompetentní. Chceme zájemcům ukázat, jak si vybrat správně. Lidem také radíme jak postupovat, když se nedohodnou se zhotovitelem,“ popsal Vratislav Blaha z Asociace dodavatelů montovaných domů.

Ilustrační foto.
Stav města přiblíží Brňanům desítky grafů. Zjistí i kolik aut krouží po městě

Do Brna přijede také padesát představitelů měst z celé Evropy. Na výstavišti bude konference Smart City, tedy chytré město. „Bude to veřejná debata o tom, jak chceme žít. Místo dalších silnic a aut ve městech je důležitý dostatek zeleně a dobrá dopravní dostupnost. Na výstaviště přijedou představitelé pokročilých měst, jako třeba Rotterdam, od kterých se mohou naše města učit,“ popsal organizátor konference David Bárta. Zúčastní se jí také brněnské městské firmy. Například Dopravní podnik představí novou aplikaci a Technické sítě projekt veřejné wifi.

Na výstavišti si lidé mohou také vybrat vybavení domácnosti. Vystavovatelé nabízí nábytek do ložnice, koupelny i kanceláře. Přímo na to, jak nábytek vzniká, se podívají lidé na mistrovství republiky v oboru truhlář. Na výstavišti bude poprvé. „Zúčastní se ho nejlepší žák z každého kraje. Jejich úkolem je do pěti hodin vyrobit určený výrobek,“ objasnila organizátorka soutěže Lucie Haraslínová.

Veletrh začíná ve středu a končí v sobotu. Dohromady na něm bude 250 vystavovatelů.

Ilustrační foto
Úředníci mohou v pracovní době pomáhat. V hospicu či charitě