Zájemci kryt v Husově ulici navštíví už o prázdninách. „Nejprve otevřeme ve zkušebním provozu. Na podzim zase zavřeme a zaměříme se na dokončení expozice," řekl organizátor Pavel Paleček. Kdy protiatomový kryt otevře nastálo, zatím není jasné. „Záleží, jak rychle se nám podaří sehnat potřebné peníze," vysvětlil.

Nadšenci nyní připravují zpřístupnění rozsáhlých prostor. Protiletecký kryt za druhé světové války vysekali Němci v metabazitu, tedy v nejstarší a nejpevnější hornině v České republice. V podzemí je sedmdesát místností o rozloze 1500 metrů čtverečních. „Nejdelší chodba měří 126 metrů a zasahuje až pod hradby Špilberku," popsal Paleček.

Vybavení krytu dobrovolníci doplňují autentickými předměty. Například nástěnku s bezpečnostními pokyny získali z krytu z bývalého areálu brněnského Zetoru. Podařilo se jim sehnat i dobové sololitové desky nazývané akulak. „Jsou z bývalé vyšetřovny Sboru národní bezpečnosti v Brně," řekl Paleček.

V expozici lidé uvidí i původní telefonní ústřednu, která kryt spojovala s dalšími významnými místy v republice. Z pracoviště vedlo osm set telefonních linek. Organizátoři myslí také na detaily. „Chci, aby na záchodech bylo místo toaletního papíru nastříhané Rudé právo. Zatím se nám však nepodařilo sehnat," uvedl Paleček a dodal, že hledá pamětníky, kteří v krytu byli za druhé světové války.

Kromě prohlídek tam organizátoři v budoucnu chtějí pořádat i vernisáže, přednášky a jazzové koncerty. Nápad se líbí starostovi městské části Brno-střed Martinu Landovi. „Těší mě, že tito nadšenci zvládli náročné jednání s magistrátem a kryt oživí," uvedl Landa. O využití spolek začal usilovat před rokem a půl, nájemní smlouvu s městem podepsal v říjnu.

Prohlídka krytu má být další brněnské lákadlo pro turisty. Podle ředitelky jihomoravské Centrály cestovního ruchu Zuzany Vojtové rozšířenou nabídku ocení hlavně milovníci vojenské historie. „Nemyslím si, že kryt bude konkurence pro brněnské podzemí. Každé místo cílí na jiný tip návštěvníků," poznamenala Vojtová.

Do chodeb pod Špilberkem se už těší Josef Maršál. „Na prohlídky zámků si moc nepotrpím, protože je to pořád dokola. Ale návštěva krytu pro komunistické pohlaváry může být zajímavá. Zvlášť, když kolem vchodu v Husově ulici často chodím, ale nikdy jsem nevěděl, co za ním vlastně je. Prohlídku si rozhodně nenechám ujít," uvedl Brňan.