Festival se na náměstí objeví šestkrát, v každém měsíci kromě července bude zaměřen na jednu sezónní plodinu. Prví akce na konci tohoto týdne bude zaměřena na medvědí česnek. Stánky brněnských restaurací budou podávat jídla uvařená právě z medvědího česneku. „Lidé se ale také dozví spoustu zajímavostí o této plodině," přiblížil spoluorganizátor akce Raed Kahwaji.

Možnosti využití medvědího česneku představí foodblogerka Věra Strnadová, pro děti bude připravená dílnička a pouliční muzikanti. Po loňském dokončení oprav se radnice pokouší na náměstí vrátit život. „Série akcí se bude vždy konat v horní části náměstí, stálé tržiště bude normálně v provozu," upozornila místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková.

V květnu bude hrát hlavní roli chřest, v červnu bude festival zaměřený na jahody a třešně a v srpnu na ovocné zmrzliny. V září pořadatelé nabídnou rajčata, jablka a hrušky, v říjnu cyklus zakončí bramborami. „Je to dobrý nápad, třeba chřest mě zaujal," řekla Brňanka Markéta Kočičková.

MARTIN VÉRTEŠI