Jméno šéfa brněnského studia České televize Karla Buriana zaznívalo na pražském slavnostním večeru k třicátému výročí Nadace Charty 77 velmi často. Jeho komunistická minulost a skandály s manipulací zpravodajstvím pobouřily odpůrce bývalého komunistického režimu natolik, že se připojili k novoroční výzvě osobností brněnského kulturního a univerzitního života, které žádají Burianovu rezignaci.

Cenu Františka Kriegla navíc na setkání dostal člen Rady České televize Jiří Voráč, který mimo jiné Burianovo jmenování do funkce ostře kritizoval. „Voráčovým oceněním upozorňujeme na dlouhodobě neúnosnou situaci mocenských tlaků na média veřejné služby a krytí korupčních a nedemokratických skandálů,“ zdůvodnila porota, proč cenu dala právě Voráčovi. Ocenění uděluje nadace od roku 1987 za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

„Jsem velmi potěšený a dojatý z toho, do jak vybrané společnosti mám tu čest vstoupit. Myslím, že cenu jsem dostal hlavně proto, že upozorňuji na problém nezávislosti českých médií, “ uvedl Voráč. Na slavnostním večeru vystoupil se svým poděkováním Voráčovi i člen poroty Břetislav Rychlík. Ten připomněl právě Voráčův boj proti jmenování Buriana ředitelem brněnské České televize. A důvody, které jej k tomu vedly. „Burian koncem devadesátých let vedl redakci zpravodajství Televizního studia Brno a musel z této funkce s ostudou odejít pro vážné profesní a morální selhání,“ upozornil Rychlík.

Za odstoupení

Šéf brněnského studia však patřil také mezi nejprověřenější kádry komunistické Československé televize. A jeho angažovanost ve prospěch totalitního režimu i během převratu v listopadu 1989 přiměla disidenty a umělce přítomné na slavnosti, aby podpořili téměř rok starou výzvu čtyřiadvaceti brněnských osobností. Požadují Burianovo odstoupení.

„Navzdory deseti letům v komunistickém vězení nejsem idealista. Ale myslím si, že v čele médií, jako je Česká televize, by měli stát lidé odolní politickým tlakům a morální. To Burian rozhodně není,“ řekl třeba bývalý politický vězeň a spisovatel Jiří Stránský. Podpisy k výzvě ve středu připojila i herečka Eva Holubová, mluvčí Charty 77 Jan Dus a Libuše Šilhánová a první polistopadový ministr zdravotnictví Martin Bojar.

Burian odmítá brněnskému Deníku Rovnost od svého nástupu do funkce poskytnout rozhovor. K odstoupení se podle mluvčí studia Hany Orošové nechystá. „Pro něj je důležitá hlavně podpora Rady České televize,“ řekla Orošová.

Do funkce ředitele studia v Brně Burian nastoupil počátkem tohoto roku. Z televize přitom musel před sedmi lety odejít z postu vedoucího zpravodajství kvůli podezření, že manipuloval reportáže ve prospěch stavebních firem a ODS.