Pro pacienty s těžkým průběhem tohoto onemocnění se nyní otevírá ve Fakultní nemocnici Brno nová naděje. Díky novému léku. „Astma je běžné onemocnění, se kterým se setkáváme každý den. Bohužel u části pacientů nezabírají klasické inhalační léky a je nutné pacienty léčit pomocí glukokortikoidů, nejčastěji podávaných ve formě tablet,“ přiblížil přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Milan Sova.

Glukortikoidy mohou mít závažné nežádoucí účinky, a proto se lékaři snaží dlouhodobému podávání těchto léků vyhnout. „Nejčastěji se jedná o zvýšenou chuť k jídlu, rozvoj cukrovky, změny vlastností kůže a další nežádoucí účinky, které jsou pro naše pacienty velmi omezující,“ zmínil Sova.

Nová 3T magnetická rezonance Magnetom Vida na Masarykově onkologickém ústavu v Brně.
Silnější než magnet na vrakovišti: v Brně mají novou magnetickou rezonanci

Starší způsoby biologické léčby astmatu nejsou vhodné pro všechny pacienty, proto vědci neustále vyvíjejí nové způsoby. „Nově se k rutinnímu užití blíží nový lék, založený na ovlivnění takzvaného thymického stromálního lymfopoetinu (typ bílkoviny - pozn. red.), který představuje naději pro pacienty, kteří nemohou být léčeni dříve používanými léky nebo na ně nereagují,“ upřesnil Sova.

Klinika nemocí plicních a tuberkulózy bohunické nemocnice je v současnosti centrem pro terapii pacientů s těžkým průduškovým astma.