Úvoz v Brně? Loni druhá nejprašnější ulice v České republice, upozorňuje expert pro hodnocení zdravotních rizik z Centra pro životní prostředí a zdraví Miroslav Šuta. Brňané kvůli znečištění trpí vážnými chorobami dýchací soustavy, srdce i mrtvicemi.

Situaci měl zlepšit program ministerstva životního prostředí, na kterém experti pracovali poslední dva roky. Podle aktivistů však nabízí jen nekonkrétní opatření, a tak nyní ministerstvo žalují. „Program je bezobsažný a stanovuje nereálné cíle. V Brně by podle něj měla pomoci například dostavba velkého městského okruhu, což není tak rychlá záležitost," prohlásila Hana Chalupková ze spolku Dejchej Brno.

Žalobu ministerstvo zatím nedostalo, výtky odmítá. „Jsme ale přesvědčení, že jsme program připravili v souladu se zákonem. Zpracovala jej skupina odborníků a je naopak velice konkrétní. Přesně vymezili, komu náleží která opatření a pro zlepšení situace je klíčové, aby jednotliví lidé spolupracovali," argumentovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Onemocněním dýchací soustavy, které může způsobovat prašnost, podlehlo v Brně za roky:
- 2012: 181 lidí
- 2013: 184 lidí
- 2014: 203 lidí

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

Za zvýšený polétavý prach, oxidy dusíku a ozón ve vzduchu podle aktivistů může příliš mnoho aut v ulicích. „Čím jsou částice prachu menší, tím hlouběji se dostanou do plic. Krátkodobě můžou způsobit zvýšený krevní tlak nebo záněty plic. Dlouhodobým působením prachu se zvyšuje počet plicních chorob, infarktů a mrtvic. Nemocem kvůli prašnosti ročně podlehne až tři sta Brňanů," upozornil Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

V první polovině letošního roku strávili podle statistik České správy sociálního zabezpečení kvůli nemocem oběhové soustavy Brňané doma téměř sedmaosmdesát dní. „Nejčastěji za první pololetí stonali lidé s onemocněním dýchací soustavy. V pracovní neschopnosti byli víc než 181 tisíc dní," vyčíslila mluvčí správy Renáta Provazníková.

Podle náměstka brněnského primátora pro dopravu Matěje Hollana je znečištění brněnských ulic prachem opravdu vážné. „Žalobu chápu a rozsudek pro nás může být i dobré doporučení, co dál dělat," prohlásil.

Hollan dodal, že pro zlepšení kvality ovzduší v Brně připravuje Akční plán. „Zahrnuje podporu pěší a cyklistické dopravy, zvýšení plynulosti provozu a zřízení parkovišť typu Park and Ride. Ke zlepšení situace přispěje i rezidentní parkování, které sníží délku jízdy autem při hledání volného parkovacího místa a tím i množství emisí," vyjmenoval.

Spolek Brnění od Městského soudu v Praze požaduje, aby aktuální Program pro zlepšování kvality ovzduší pro Brno zrušil. „Ministerstvo tak bude muset přijmout nový, který by jasněji definoval konkrétní opatření i jejich časový plán," vysvětlila právnička neziskové organizace Kristína Šabová.

Rozhodnutí soudu by podle ní mělo padnout do konce roku. „Pokud soud určí, že se program musí přepracovat, řešení situace by se jen zpozdilo," upozornila mluvčí životního prostředí Roubíčková.

Na vysokou prašnost v Brně upozornil dřív také expert Dánské ekologické rady Kaare Press-Kristensen, který naměřil extrémní hodnoty nebezpečného prachu nejen na autobusových zastávkách, ale také v areálech mateřských škol.