Jak by to vypadalo, kdyby v prostoru před hlavním nádražím nejezdila auta, si zkoušejí lidé v Brně. Ve čtvrtek od deváté hodiny ranní. Happeningem, při němž se autům až do deváté hodiny večer uzavřela ulice Nádražní, se organizátoři připojují k Mezinárodnímu dni bez aut.

Auta před nádražím nahradily stolky. „Lidem chceme dát možnost zažít si prostor před nádražím v jiné než obvyklé podobě, ukázat přívětivější tvář přednádraží. Lidé zde najdou posezení, prodejce občerstvení, stánky s informacemi nebo výstavu prezentující městské projekty v oblasti dopravy. Místo doplní také klavír," uvedla za organizátory akce Veronika Staňková. Dodala, že akce není zaměřená proti autům.

Zatímco tramvajová doprava před nádražím jezdí v běžném režimu, řidiče čekají omezení. „Strážníci odklání dopravu na malý městský okruh," poznamenala Staňková.

Dopravní omezení- dopravní omezení se týkají celého dne, prostor před nádražím bude pro auta uzavřený od deváté hodiny ranní do deváté večer
- doprava bude odkloněná na malý městský okruh
- parkování ve stylu Kiss and Ride, tedy možnost zastavit pro vyložení nebo naložení u nádraží, bude zachované před budovou pošty
- tramvaje pojedou po celou dobu bez omezení

Brněnští strážníci jsou na akci připravení, zvyšovat počet hlídek však neplánují. „Uzavření prostoru před nádražím je nová situace, kterou Brno ještě nezažilo, konkrétní dopady na dopravu ve městě proto nelze dopředu odhadnout. Budeme ale situaci sledovat a přiměřeně na ni reagovat," uvedl den dopředu mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Dodal, že strážníci také budou pozorněji sledovat situaci před nádražím, aby nedošlo k potyčkám mezi příznivci a odpůrci projektu.

Omezení automobilové dopravy vadí třeba spolku Brno autem. Jeho členové na čtvrteční akci dorazí. Podle nich však jde o symbolické vyjádření nesouhlasu. „Budeme v prostoru mít petiční stánek. V něm chceme upozornit, že je nesmysl auta od nádraží vyhnat. Prostor před nádražím nepotřebuje, aby z něj zmizela auta, ale kultivovat, aby lidé neskákali pod auta a tramvaje, nebo aby se dalo dobře zaparkovat," podotkl spoluzakladatel spolku Jan Mandát.

Vizualizace původního záměru, rošty na čtvrteční akci instalovány nebudou.Zdroj: Chybik+Kristof

Vizualizace původního záměru, rošty na čtvrteční akci instalovány nejsou. Foto: Chybik+Kristof

Také mnozí lidé se proti myšlence nádraží bez aut bouří. „Všude ve světě se dá zajet před nádraží a vyložit náklad. Je toto normální?" komentoval třeba Martin Martinec.

Čtvrteční omezení vyhnalo z prostoru před nádražím také taxikáře nebo autobusy společnosti RegioJet, které tudy projíždějí. Organizátoři je na to předem upozornili. „Jediná změna pro naše cestující je v tom, že autobusy přijedou na nástupiště jinou ulicí. Nástupní místo se nijak nezmění, bude jako vždy na zastávce před hotelem Grand," řekla mluvčí společnosti RegioJet Radka Šťávová. Podle ní by omezení před nádražím nemělo způsobit žádná zpoždění autobusů, maximálně v řádu jednotek minut.

Mezinárodní den bez aut mohou Brňané oslavit i na Moravském náměstí. „Všichni, kteří na něj přijedou na kole či koloběžce, dostanou zdarma snídani a kávu," uvedla vedoucí kanceláře Brno – Zdravé město Ivana Draholová.