Šibenici tam přestali používat někdy v osmnáctém století. Lidé na ni zapomněli, místo zarostlo trávou a stromy. Její polohu ukazovaly už jen staré mapy. Podle jedné z nich ji zkusil hledat tým archeologa z Antropologického ústavu v Brně Josefa Ungera. „Základy šibenice jsme objevili v březnu," poznamenal účastník prací a vedoucí sdružení Continuum Vitae Miloš Sysel .

K hledání skupina použila staré vyobrazení Tišnova z osmnáctého století. Josef Havlát nasměroval archeology na místo pod vrchem Klucanina. V osmdesátých letech hledal šibenici také on, pak s tím přestal. Našel však něco jako základy stavby.

Tišnovskou šibenici totiž netvořily trámy spojené v pravém úhlu. Byla to kamenná stavba s půdorysem zhruba pět set třicet a pět set šedesát centimetrů. „Zbyly jen základy, původně mohla být vysoká asi šest metrů. Uvnitř jsme našli lidské kosti a zlomky nádob ze sedmnáctého až osmnáctého století," řekl Unger.

Sysel dodal, že šibenice byla vystavěná z místního drásovského pískovce a vápenné malty. Zřejmě pochází ze sedmnáctého, možná i šestnáctého století.

Šibenici hledali a odkrývali nadšenci z Brna, Velké Bíteše, Tišnova a okolí. „Akce nic nestála. Jen trochu času, potu, mozolů a benzinu zájemců," uvedl Unger.

Nález do konce tohoto měsíce znovu zakryjí. „Jde o standardní postup. Nechat to odkryté by stálo moc peněz. Takhle stavba nezvětrá ani ji nezničí vandalové. Zachová se pro příští generace, které ji budou chtít třeba znovu zkoumat," uvedl Sysel.

Dodal, že na místě by měla vzniknout replika z původních materiálů. Do budoucna je záměr, aby tudy vedla i turistická stezka. „Okolí bude potřeba upravit, dát tam popisné tabule, případně památný kříž. Někde to dělají i tak, že místo vysvětí," doplnil.

Návrhy je potřeba projednat s městem. „Budeme zvažovat varianty a snažit se skloubit naše představy a představy odborného týmu. Šibeničním vrchem se nemůže pochlubit každé město. Pokud to dokážeme využít, může to pomoct turismu," řekl starosta Tišnova Tomáš Komprs.

Objev vzbudil odborný zájem. „V Tišnově byla kromě šibenice i stínadla. Koncem tohoto nebo začátkem příštího roku bychom rádi uspořádali výstavu a seminář o hrdelních trestech," uvedl Sysel.

Ze šibenic se dodnes v republice zachovalo jen velmi málo. Ohrožuje je stavební činnost a úpravy terénu.

JANA STANKOVÁ