Pošta shání nájemce přes dva roky. Od té doby, co se rozhodla budovu opustit. „Ve výběrovém řízení máme čtyři zájemce. O tom, kdo dům převezme, rozhodneme nejspíš v září," slibovala mluvčí pošty Marta Selicharová loni v srpnu.

Nechtěla ale říct, kdo se o prostory ve čtyřpatrové budově uchází, ani za kolik ji pošta zájemcům nabízí. „Budovu chceme pronajmout celou," řekla jen.

Budova je dodnes prázdná. Česká pošta se už v polovině letošního září k dotazu Brněnského deníku Rovnost na budoucnost stavby v centru města vyjádřila. Nového nájemce prý už má. „Nyní řešíme záležitosti kolem smlouvy. Do té doby nebudeme o nájemníkovi sdělovat bližší informace," uvedla tehdy mluvčí. Dodala, že smlouva by měla být uzavřená v půlce října.

V úterý pošta na další dotaz Rovnosti odvětila ve stejném duchu jako v září. „Nájemce budovy v Poštovské ulici máme, teď řešíme administrativní záležitosti kolem smlouvy. Než budou uzavřeny, nemůžu poskytovat žádné informace," sdělila Selicharová.

K tomu, proč se záležitosti kolem podpisu smlouvy zdržely a kdy si nový nájemce budovu převezme, se vůbec nevyjádřila.

Pošta jen přiznala, že najít nájemce nebylo jednoduché. „Budovu chceme pronajmout jako celek a vzhledem k její velikosti a umístění bylo hledání nájemce obtížné," uvedla mluvčí.

Podle ekonoma ze společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka jsou největší nevýhodou budovy chybějící parkovací místa. „Budova je sice v centru Brna, ale pro firmy, které by o dům mohly jevit zájem, je výhodnější umístit své sídlo do některého z nově vzniklých administrativních center. Jako je například Spielberk Office, kde mají veškerý servis," myslí si analytik.

Jediné, co si dokáže v Poštovské místo pošty představit, je sídlo nějakého úřadu. „Alfou a omegou získání nájemce je ale cena. Vzhledem k tomu, že se poště nepodařilo přes dva roky najít nájemce, je nejspíš přemrštěná. Kdyby dům vlastnil soukromník a ne stát, určitě by cenu dávno snížil," poznamenal Menčík.

Podle makléřky z brněnské pobočky realitní kanceláře Sting Nadi Čaňkové může poštu zachránit pouze zahraniční investor. „Dům je vhodný pro kanceláře. Těch ale v Brně vzniklo v posledních letech hodně a město proto není v tomto ohledu pro investory příliš lukrativní. Dokážu si ale představit, že by tam vznikly nové byty. Jenže problémem by bylo parkování," myslí si Čaňková.

Brňané jsou z osudu bývalé pošty smutní. „Co je to za Poštovskou ulici, když v ní není pošta? Mohlo by tam vzniknout třeba alespoň poštovní muzeum. Hlavně, ať se o tuto budovu už někdo začne starat, aby nechátrala," podotkla například Brňanka Anna Kyjánková.