Jít na toaletu v centru Brna může být problém pro turisty i pro místní. Ačkoliv jsou veřejných záchodů okolo náměstí Svobody a vlakového nádraží skoro dvě desítky, podle testu redaktorky Brněnského deníku Rovnost jsou prakticky neviditelné. Většina z nich je alespoň dobře udržovaná a čistá.

Nepřehlédnutelné jsou toalety v Rooseveltově ulici. Nad schody, které vedou do kabinek pod zemí, se tyčí obří cedule s piktogramem muže a ženy. „Chodí sem poměrně dost lidí, vždyť jsou to skoro jediné záchody v okolí,“ vysvětluje starší paní, která má místo na starost. Své jméno prozradit nechce.

Veřejné toalety v Brně.Zdroj: Deník/Ivo Špatný

Ačkoliv působí toalety na první pohled omšele, jsou perfektně čisté. „Jsem tady celý den a průběžně kontroluji, jestli náhodou není něco potřeba umýt nebo doplnit. Velký úklid děláme každý den po zavření,“ popisuje důchodkyně, která si takto přivydělává.

Ilustrační foto.
Obchvat Blučiny? Výkup stovek pozemků bude náročný, obává se starosta

Správu toalet v Rooseveltově ulici má na starosti městská část Brno-střed. Výdělečné nejsou. „To, co se zaplatí na vstupném, městské části zdaleka nestačí na provoz a platy toaletářek, musíme tuto službu výrazně dotovat z rozpočtu,“ konstatuje za městskou část mluvčí Kateřina Dobešová.

Při cestě dál směrem do centra si lze povšimnout veřejných toalet v Kozí ulici. Označuje je malý nápis na nenápadných dveřích. Hned pod ním je ale cedule, která oznamuje, že skutečný vchod je vedle. „To už je jednodušší odskočit si ve vedlejší restauraci,“ komentuje situaci Marek Hlavenka, který ulicí prochází každý den. Ani po chvíli hledání nejsou dveře k nalezení.

Jan Hořínek je kvůli svalové dystrofii na vozíku. Se vším mu pomáhá jeho otec Michal Hořínek.
Nemohou chodit. V Brně pro pacienty se vzácnou svalovou nemocí vznikne centrum

Alternativou mohou být nedaleké toalety v obchodním domě Omega na náměstí Svobody. Ty v testu Rovnosti skončily mezi třemi nejlepšími.

Poslední zastávkou v testu je malá kamenná budka v Joštově ulici. Ačkoliv se jedná o nejmodernější samočistící zařízení za téměř tři miliony korun, v testu dopadlo nejhůř. Už u vstupu člověka odradí špinavá záchodová mísa. Dobrý dojem nedělá ani všudypřítomná voda, která by po čistění sice měla odtékat pryč, kvůli ucpanému odtoku však tvoří miniaturní jezírko uprostřed objektu.

Zaměstnanci městské společnosti Veřejná zeleň města Brna, kteří mají údržbu toalety v Joštově na starost, ji kontrolují každý den. „Na toaletě po návštěvnících zůstávají odpadky, oblečení, dokonce i injekční stříkačky,“ popisuje mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek problémy, se kterými se při tom potýkají.