Jsou čtyři hodiny odpoledne, parkoviště před brněnským nákupním centrem Olympia je zaplněné téměř do posledního místa. „Musel jsem minimálně pět minut popojíždět, než se mi uvolnilo místo na zaparkování," stěžuje si čtyřicetiletý Brňan Martin Krumnikl.

Spolu se svou manželkou vyrazili do obchodního centra nakoupit zbývající vánoční dárky. „Chybí jich nám dokoupit ještě hodně. Oba jsme každý den dlouho v práci, neměli jsme proto na nákupy dřív moc času. Když teď ale vidím to přeplněné parkoviště, lituji, že jsme nenakupovali s předstihem," děsí se Krumnikl.

Při vstupu do nákupního centra je ale příjemně překvapený. „Není to, tak zlé, jak jsem si myslel," pochvaluje si muž a vyráží do obchodu s elektrem, kde chce koupit tchýni kávovar.

Chodbami spojujícími jednotlivé obchody v centru proudí stovky lidí. Kromě nákupních tašek v ruce téměř každý svírá svůj kabát nebo bundu. „Je tady příšerné teplo," stěžuje si asi padesátiletá žena své kamarádce.

I přes zaplněné parkoviště se uvnitř nákupního centra dá poměrně bez obtíží pohybovat. Nikdo do nikoho nevráží, každý si jde za svým cílem, nakoupit co nejdřív potřebné dárky a rychle domů. Tlačenice nastávají až v jednotlivých obchodech, kde není tolik prostoru jako ve spojovacích chodbách. „Nedá se tu hnout, asi pět krát do mě někdo drcnul a to jsem jen stála na jednom místě a vybírala šálu," popisuje zážitek z prodejny s oblečením přibližně čtyřicetiletá žena svému manželovi čekajícímu na lavičce před prodejnou.

Dělá mu tam společnost dalších pět otráveně se tvářících mužů. „Čekám na přítelkyni, až vybere náušnice pro sestru," svěřuje se pětadvacetiletý Jiří Kocián s tím, že on už má všechny dárky nakoupené.

Podle prodavačky z tamního obchodu s kosmetikou je mezi muži výjimka. „Podle naší zkušenosti chodí nakupovat dárky na poslední chvíli hlavně muži. Ženy je mají nakoupené dřív a teď jsou doma a dělají vánoční úklid," vypráví prodavačka Marie Suchá.

I přesto, že jsou obchody přeplněné, u pokladen jsou fronty jen málokde. „Máme posílené směny, před Vánocemi je nás tady denně tři krát více než ve zbytku roku," vysvětluje prodavačka Suchá.

Podle ní ale největší nápor zákazníků teprve přijde. „Nejvíc lidí očekáváme v pondělí odpoledne," tvrdí Suchá.

Podle prodavačky sýrů a dalších speciálních potravin ze zahraničí Evy, která si nepřála uvést příjmení, je letošní rok, co se týče počtu zákazníků, přibližně stejný jako loni. „Zda jsou tržby menší nebo větší se uvidí až po Štědrém dnu. Do té doby ještě čekáme spousty zákazníků," říká prodavačka.

Dodává, že pokud ještě lidem zbývá dokoupit nějaké vánoční dárky, do obchodních center by měli vyrazit dopoledne. „To tady je o hodně lidí méně než odpoledne nebo k večeru. Čím dřív, tím líp," radí prodavačka Eva.