Jedná se o umělecky neobyčejně kvalitní dílo vzniklé na Moravě, jehož hodnota se nyní pohybuje v řádech milionů korun. Kněz plastiku svěřil k restaurování odborníkovi. „Socha Ukřižovaného Krista byla zaslepená různými barvami, rozpadaly se jí ruce a byla poškozená červotočem. Během obnovy jsme zjistili, že se jedná o mnohem starší dílo než jsme původně předpokládali. Má totiž krásnou řezbu, precizně udělanou ústní dutinu, oči či žebrování,“ informoval farář René Strouhal.

Přizvaný specialista na pozdní gotiku potvrdil domněnku, že se jedná o dílo z přelomu patnáctého a šestnáctého století. Kněz navíc požádal pracovníky Národního památkového ústavu, aby i oni posoudili hodnotu a stáří sochy, což by mohlo případně vést k jejímu prohlášení za kulturní památku.

Rozhledna Babí lom v Lelekovicích na Brněnsku. Dělníci nyní pokládají dlažbu na spodním ochozu.
Opravená rozhledna Babí lom láká na novinky. Podívejte se, jak nově vypadá

Umělecký skvost v současné době opět zdobí kostel v Moutnicích. Jeho obnova zatím vyšla na půl milionu korun. „Až seženeme další finanční prostředky, tak budeme v restaurování sochy pokračovat. Měli jsme možnost ji mezitím uložit do muzea, ale místní si přáli, aby se vrátila do obce, tak ji tu zase na nějaký čas máme,“ doplnil farář.

Sochu opravuje restaurátor Dominik Fiala a spolu s knězem jsou nominování na cenu Národního památkového ústavu v kategorii Objev, nález roku.