Práce na obou místech budou trvat přes dva měsíce. „Při úpravách na náměstí svatého Jana narážejí dělníci na sklepy, které jsou mimo domy. Mají vstup z domů, ale nacházejí se na veřejném prostranství,“ poznamenal starosta Jan Hradil. Archeologický průzkum zatím vedení města neplánuje. Městský rozpočet budou oba projekty stát třináct a půl milionu korun.

Pro zbytek města opravy náměstí svatého Jana neznamenají velký problém. „Hostů naší restaurace se to moc nedotkne. Jen těch, kteří nenašli místo na našem parkovišti,“ podotkl provozní nedaleké restaurace U kostela Tomáš Petříček. Podle něho už místo rekonstrukci skutečně potřebovalo.

Již před deseti lety lidé objevili při opravách ve schránce v soše svatého Jana dokumenty, které doplnili dalšími písemnostmi.

Opravy začaly současně i v přibližně sto metrů vzdálené ulici Nad sklepy, která v minulosti sloužila spíše chudším obyvatelům. „Ulice Nad sklepy připomíná uličku někde v Praze. Je to velmi romantické místo,“ poznamenal Hradil. Podle něho tam chyběla infrastruktura, kterou muselo vedení města nechat dodělat.