Ačkoli hlasování skončí až tuto neděli, vítěz je s největší pravděpodobností jistý už nyní. „Letošní počet hlasujících se v porovnání s loňským rokem zvýšil až o třetinu. Z více než šesti tisíc hlasujících jich valná většina hlasovala pro jedli rostoucí poblíž Bílovic nad Svitavou," uvedla mluvčí brněnského Turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Letos se vánoční strom na náměstí vztyčí už po devadesáté. Tradici v roce 1924 založil spisovatel a básník Rodolf Těsnohlídek.

Náměstí Svobody také tradičně zaplní stánky, ve kterých si lidé mohou koupit řemeslné výrobky nebo různé pochutiny a tradiční vánoční nápoje. Letos jich bude na náměstí osmapadesát, což je stejný počet jako v loňském roce. Otevřené budou vždy od devíti hodin ráno až do pozdních večerních hodin. Chybět samozřejmě nebude ani vánoční betlém. V něm bude letos k vidění rovných devadesát dřevěných soch.

Po celou dobu vánočních trhů se lidé mohou zúčastnit také bohatého kulturního programu, který se bude odehrávat na podiu na náměstí. Dopolední program vyplní vystoupení různých škol nebo folklorních spolků, odpoledne pak budou věnovaná vystoupením různých profesionálních hudebníků. Před diváky tak vystoupí například Felix Slováček nebo skupina Poutníci a mnoho dalších. Kulturní program zakončí poslední den před Vánoci koncert Big Bandu Gustama Broma.

Oblíbeným doplňkem bude i letos zimní kino. První film mohou návštěvníci zhlédnout hned po rozsvícení vánočního stromu. Z hodinového stroje na náměstí také budou v prosinci opět vypadávat speciální adventní kuličky, tentokrát s motivem vánočního stromu.

Vánoční program se bude odehrávat také v Radnické ulici na Staré radnici a dokonce i v Brněnském podzemí. „Na všech místech bude prodloužená otevírací doba až do osmi hodin večer. Z věže Staré radnice si tak mohou návštěvníci prohlédnout vánočně osvícené město," řekla ředitelka informačního centra Petra Kačírková.

Rozpočet trhů a kulturních akcí dosáhne více než sedm milionů korun.

V minulých letech byly oblíbeným místem návštěvníků také trhy na Zelném trhu. Ty se však kvůli prodloužení archeologických prací kompletně přesunou na Moravské náměstí. „Trhy zůstanou zachované, jen se přemístí. Dění na Moravském náměstí to neovlivní. Zmizí jen kluziště, na které už bohužel nebude prostor," sdělil mluvčí mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Pro mnoho Brňanů je zrušení akcí na Zelném trhu nepříjemným překvapením. „Trhy tam mají svou tradici a specifickou atmosféru. Taková na Moravském náměstí zřejmě nebude," posteskl si Radek Brož.

Jožka Černý si zazpívá se čtenáři koledy
Brno – Koledy si letos čtenáři Brněnského deníku Rovnost zazpívají pod vánočním stromem. Tentokrát v hlavní roli s Jožkou Černým, který je označován za krále lidových písní. Již po čtvrté se čtenáři při akci Česko zpívá koledy vánočně naladí ve středu desátého prosince na náměstí Svobody. „Zvu všechny, kteří si chtějí odpočinout od vánočního shonu a zazpívat si pod rozsvíceným stromem. Společně si tak vychutnáme vánoční atmosféru," pozval čtenáře šéfredaktor Deníků Rovnost Tomáš Herman.
Jožku Černého při zpěvu doplní dětský sbor Zpěváček ze Základní školy Labská v Brně – Starém Lískovci. Partnerem akce je Český rozhlas Brno. Ten koncert pustí do éteru živě. Nebude se zpívat pouze na brněnském náměstí.
Zpívat koledy budou lidé na stovkách míst celé republiky. Na jižní Moravě se k akci zatím přihlásilo sedmadvacet měst a obcí. „Hlásí se další města. Loni na Zelném trhu zpívala tisícovka Brňanů," informovala Petra Eliášová z brněnského Českého rozhlasu.
Každý rok se zpívá pět koled. První tři jsou Neseme vám noviny, Narodil se Kristus Pán a Půjdem spolu do Betléma. O dvou dalších koledách hlasovali čtenáři v internetové anketě nebo hlasováním pomocí kuponů v novinách. „V anketě zvítězily koledy Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce Valaši," dodal Herman. Celý blok zpívání zakončí vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. Zpívat se bude nejčastěji na náměstích u vánočních stromů. V Kyjově koledy rozezní nemocnici.

HANA FLORIANOVÁ
EMA ZEZULOVÁ