Vytvořit jedinečnou recepturu trvalo výrobci přes dva roky. Speciální druh fermentovaného čaje obsahuje bakteriální kmen, který dosahuje statisticky průkazných výsledků v pozitivním vlivu na Crohnovu chorobu, cukrovku, úroveň cholesterolu nebo problémy se zažíváním, například gastroentritidu. „Studie bude sledovat, jestli pití Lokloku, čili terapeutická intervence s nápojem, dokáže pomoci lidem, které čeká chirurgický zákrok zažívacího traktu, jako například částečné odstranění střeva. Jedná se o velice přísný test v náročných podmínkách,“ přiblížil studii šéf Lokloku Michal Ďuriník.

Na úspěchu se jako vědec podílel také Ondřej Slabý, který je přednostou Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovi univerzity.
Pokrok asistované reprodukce: nová metoda z Brna s vyšší úspěšností jde do praxe

Výzkum má ukázat, jak může kombucha pomoci pacientům s přípravou na zákrok, ale také s následnou regenerací. Studie je takzvaně dvojitě zaslepená. Pacienti tedy netuší, zda dostávají fermentovaný nápoj, nebo placebo, a nevědí to ani pracovníci nemocnice, kteří se o ně starají. Výzkumníci tak chtějí zabránit možnému zkreslení výsledků kvůli subjektivním vlivům. „V minulém roce probíhala přípravná fáze a nyní od ledna již dostávají první účastníci studie sledovaný nápoj kombuchu, nebo nápoj bez probiotické kultury coby placebo ve srovnávací skupině. Pak se chystají k operačnímu zákroku. Do studie plánujeme zařadit šedesát pacientů, polovinu se sledovaným nápojem a polovinu s placebem,“ uvedl za Fakultní nemocnici Brno lékař Tomáš Grolich.

Workshop Evropské vesmírné agentury, jehož se studentský spolek YSpace z Vysokého učení technického v Brně zúčastnil.
Příprava na kolonizaci Měsíce a Marsu: pomoci má satelit z Brna s buňkami sinic

Testovaná kombucha obsahuje probiotickou kulturu Bacillus coagulans a další složky s možným antibakteriálním, protizánětlivým a antioxidačním efektem. Proto je tento nápoj studovaný z hlediska mnohočetným funkcí od úpravy bakteriálního složení trávicího traktu s efektem na problémy se zažíváním, přes zlepšení psychických funkcí, až po preventivní protinádorové účinky. „Je právě úlohou podobných studií v blízké budoucnosti tyto možné účinky objektivně ověřit u různých skupin lidí s určitými obtížemi,“ doplnil Grolich. Nábor pacientů bude pokračovat minimálně do poloviny roku, cílem odborníků bude následné zpracování výsledků.

Nový lék je nadějí pro pacienty s těžkým průduškovým astma ve Fakultní nemocnici Brno.
Nová naděje pro pacienty s těžkým astmatem? Nový lék, říká lékař z Brna

Na rozdíl od ostatních kombuch nemusí být navíc pití české produkce skladované v lednici. Za běžných podmínek totiž výbušnost nechlazeného fermentovaného nápoje často předčí dokonce burčák. „Tato jedinečná vlastnost nám poskytuje větší možnosti v zásobování a logistice. Podařilo se nám nejen zachovat všechny její cenné látky a probiotika, ale dokonce jsme její zdravotní benefit ještě vylepšili. Výzkum a vývoj však pokračuje i nadále, jelikož potenciál tohoto nápoje není zdaleka vytěžen na maximum. Kombucha Loklok umí spravit střevní mikrobiom, což je základ zdravého těla. Do velké míry v něm totiž sídlí imunitní systém,“ vysvětlil Ďuriník.

Průlomová vodíková letadla, která by mohla mimo jiné pomoct v boji proti změnám klimatu, začne v budoucnu vyvíjet přibližně padesátka špičkových vědců sídlících v Brně.
Budoucnost létání vyvinou v Brně: obří projekt vodíkových letadel za pět miliard

Původní živá kultura, která čaj fermentuje od úplných začátků a kterou výrobce používá doposud, má v současné době velikost neporovnatelnou s první fermentací. „Říkáme jí Vilma a její výkonnost je obdivuhodná, jelikož zvládá produkovat desítky tisíc lahví měsíčně. S každou novou fermentační várkou Vilmě naroste nová vrstva, podobně jako letokruhy u stromů, takže je nyní obrovská a velice těžká. Zákazníci si také mohou domů pořídit kousek Vilmy s kompletním výrobním setem a pustit se do nového hobby, které jim navíc vytvoří vlastní kombuchu,“ lákal tvůrce Michal Ďuriník.