Do Brna po 209 letech v sobotu přijel francouzský císař Napoleon. A nikdo v okolí náměstí Svobody ho nemůže minout. Kromě dragounů na koních a ozbrojených pěšáků doprovází vojevůdce i vojáci s bubny a flétnami, kteří určují tempo pochodu. Dunivý zvuk se rozléhá skoro celým centrem.

Alice Háková z Brna je zaskočená. „Šla jsem zrovna z nákupu a těšila se domů do tepla. Najednou jsem slyšela bubny a zírala, co se to ke mně blíží. Nevěděla jsem, že Napoleon byl i v Brně, vůbec jsem tady takovou akci nečekala," dušuje se žena.

Napoleonův příjezd do města se koná poprvé. Je jako lákadlo na velké napoleonské slavnosti, které se konají příští týden ve Slavkově u Brna. „Průvod městem má kopírovat cestu, kudy Napoleon jel. Vojáci vyrazili z Moravského náměstí a okruhem přes Husovu ulici a náměstí Svobody se vrátí k Místodržitelskému paláci, kde císař před slavnou bitvou u Slavkova nocoval," vysvětluje organizátor akce Libor Opluštil.

Ti, kteří nestihli doběhnout průvod, se zastavují před palácem, na jehož zdi sledují krátký promítaný dokument o francouzském vojevůdci. Doprovází ho i komentář odborníka Ladislava Muchy. „Napoleon si do Brna přivezl i vlastní vojenskou postel. Nikdy nespal v cizí posteli, protože se bál cizopasníků," vysvětluje.

Lidé jsou roztroušení po celém náměstí. Zapalují svíčky kolem kašny anebo uvnitř paláce stojí dlouhou frontu na svařené víno a makronky k zakousnutí. „Musím si přidat ještě do čtvrté nohy, abych tu zimu venku přežil," komentuje se smíchem jeden z mužů ve frontě.

S blížící se půl sedmou večer lidé očekávají, až Ital Roberto Colla, který Napoleona ztvárnil, přijede do paláce a pronese svůj proslov. „Účast máme mezinárodní. Kromě Italů přijeli i Rusové, například herečka císařovny Josefíny. Do příštího týdne se tu ale nezdrží. Ve Slavkově už bude historické postavy hrát někdo jiný," podotýká Opluštil.

Josefínu v celé kráse lidé ale uvidí až po osmé hodině. V Barokním sále Místodržitelského paláce se totiž chystá dobový ples, kterého se ona i Napoleon zúčastní.

TOMÁŠ KREMR