Prvního ročníku vzpomínkové akce se loni zúčastnilo asi 2500 lidí. „Myslím, že letos by jich mohlo být víc. Chystáme řadu novinek, které snad lidi přilákají," věří manažer.

Jednou z novinek se stane videomapping promítaný na průčelí Místodržitelského paláce. „Návštěvníci uvidí, jak budova procházela dějinami s vazbou na napoleonské války, vše skončí jeho příchodem do Brna, tedy rokem 1805. Navíc lidem představíme krátký speciální dokument mapující tažení francouzské armády od kanálu La Manche až na jižní Moravu.

Představitelem Napoleona bude Ital Roberto Colla. „Přijede i s družinou svých kolegů, kteří jsou nadšení do vojenské historie. Jejich účast celou akci rozhodně zpestří," poznamenává Opluštil.

Téma ho začalo zajímat i vzhledem k potenciálu kraje. „V regionu je nedostatečně využitý potenciál cestovního ruchu. Tradice vzpomínkových akcí na jižní Moravě je sice dlouholetá, ale Brno se nějakou dobu víceméně nepřidávalo. Žádná akce ne-upozorňovala na to, že i do tohoto města vstoupila francouzská armáda," podotýká.

Právě s organizátory slavkovských oslav napoleonských válek Opluštil spolupracuje. „I když někdy nemáme stejný názor, je důležité, aby byli návštěvníci spokojení a zažili něco poučného a zajímavého. Akce se totiž vzájemně doplňují," říká manažer.

O bezpečnost se při akci postarají strážníci i policisté. „Spolupráce se všemi, včetně dopravního podniku či městskými úředníky, je velmi dobrá. Všechno zvládáme. Žádné velké komplikace jsme nemuseli řešit," uzavírá Opluštil.

ADAM HAVEL