Vodou z vodovodů nesmí zalévat lidé z obcí Branišovice, Šumice či Loděnice. Zatím do konce července. „Oteplilo se a lidé intenzivně napouštěli bazény. Navyšujeme kapacitu vodního zdroje, ale úpravy ještě neskončily a zásoby vody nestačí. Opatřením chceme předejít kolapsu vodovodního systému,“ zdůvodnil za vodárny Petr Vydra.

S omezením odběru vody se potýkají i obyvatelé čtyřiadvaceti obcí na Rosicku. Zalévat zeleninu doma na zahrádce lidé ještě můžou, tamní vodoprávní úřad ale prodloužil zákaz napouštění bazénů nebo mytí aut vodou ze studní a vodních toků. „Minulý týden sice pršelo, ale na doplnění zásob podzemních vod srážky nestačily,“ sdělil vedoucí rosického odboru životního prostředí Dalibor Kolčava.

Kdy omezení skončí, Kolčava zatím neví. „Pravidelně sledujeme hydrologické informace o zásobách vody. Doufáme, že se situace brzy zlepší,“ dodal muž.

SILNICE SMRTI. Kdy vznikne dálnice D43, která odlehčí silnici I/43 z Brna do Svitav? Otázka zůstává léta bez odpovědi. Optimisté mluví o roce 2035. Na tahu, kterému motoristé říkají Silnice smrti, se loni stalo tři sta nehod. Zemřelo při nich 9 lidí.
Ostuda kraje: prokletá silnice smrti I/43