Pokud se jí to povede, zapíše se nesmazatelně do historie lidstva i brněnská společnost SAB Aerospace. Pro družici sestrojila servisní modul. Ten agentuře předala na konci týdne. „Dali jsme dohromady část, která vše drží pohromadě. Když to přirovnáme k autu, vyrobili jsme karoserii. Vývoj začal před sedmi lety a společnost nad ním strávila pětapadesát tisíc hodin práce,“ uvedl Petr Michovský ze SAB Aerospace.

Start družice je naplánovaný na rok 2026. Šestadvaceti připojených kamer bude snímat záření ze zhruba dvou set tisíc hvězd. Podle jeho poklesu odhalí přítomnost planety, určí velikost a stáří. Z družicí nashromážděných dat vědci následně vydedukují, která z těchto planet by mohla být vhodná pro život.

„Pokud se zadaří, doufám, že první objevená planeta dostane jméno Brno,“ řekl s úsměvem ministr dopravy Martin Kupka.

Satelitní snímky pořízené umělou inteligencí.
Brno nadále dobývá vesmír. Díky startupu mají družice umělou inteligenci

Modul je z materiálu certifikovaného pro vesmírné užití, přičemž jeho hodnota se pohybuje v milionech Eur. Skládá se z hliníkových součástek a uhlíkových vláken. Je extrémně lehký, přičemž vydrží extrémní zátěž. Ne nepodobný tomu, který SAB Aurospace vyvinula pro vesmírnou raketu Vega. Ta do kosmu před dvěma lety odnesla třiapadesát družic. „Je to jako kdyby kartonová krabice měla udržet váhu pračky. A to při startu vesmírné rakety,“ popsal tehdejší CEO SAB Aerospace Petr Kapoun.

Vesmírný průmysl na jihu Moravy

Družice Plato není jediným vesmírným milníkem, kterého se brněnské společnosti snaží dosáhnout. Kromě součásti pro raketu Vega se podílí i na výzkumu, kde vědci mapují, jak imunitní systém (ne)funguje ve vesmíru. Poznatky potom mají posloužit k léčbě řady onemocnění souvisejících s oslabenou imunitou.

V laboratořích brněnské firmy SAB Aerospace.
Imunitu prozkoumají ve vesmíru, pomůže i brněnská SAB Aerospace

Mendlova univerzita v Brně se pak pustila do výzkumu, jehož cílem je zajistit potraviny vhodné k pěstování v kosmu. „Velkou výzvou bude zajištění kvalitní a dlouhodobě udržitelné stravy astronautů na oběžných drahách i dlouhodobých misích. Dobrou volbou budou mikrořasy, kterými se zde na univerzitě zabýváme několik let,“ objasnil Libor Lenža z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Zahanbit se nenechá ani brněnské technika, která spolupracuje s Elonem Muskem. Pro raketu Falcon 9 společnosti SpaceX vyvinula nanosatelit z dílny tamních inženýrů. V kosmu má ověřit fungování speciálních senzorů tlaku nebo alternativních solárních napájecích systémů, takzvaných superkapacitorů.

Vesmírný průmysl je na jihu Moravy velkým hráčem. Dle průzkumu patří mezi šest klíčových ekonomických oblastí kraje. I proto se brněnská technika rozhodla vychovat vlastní vesmírné inženýry. Tamní Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií otevřela letošní podzimní semestr obor s názvem vesmírné inženýrství.