Představitelé divadla uspořádali právě kvůli rekonstrukci i festival Cirkus bude v Brně. „Chtěli jsme prostor maximálně využít a divákům zprostředkovat nevšední zážitek. Návštěvníci se mohou těšit na premiéru hry Rozmarné léto i na vystoupení zahraničních souborů,“ vysvětlila mluvčí divadla Eva Kašpárková.

Kvůli přípravám stanu a jeho okolí organizátoři zničili část trávníku, což se nelíbí architektovi Ladislavu Hruškovi. Kromě rozježděných travnatých ploch mu vadí i horkovzdušné agregáty k vytápění stanu. „Znečišťují ovzduší, jsou cítit a budou rušit hlukem. Rozsáhlá část trávníků je rozježděná těžkou technikou. Žasnu nad tím, co je možné povolit ve veřejném parku,“ stěžoval si.

Situaci v Lužánkách kritizuje i bývalý brněnský primátor Roman Onderka. „Zjevně je někomu jedno, že park je kulturní památkou a desetiletí ho revitalizovali z rozpočtu města Brna a z menší části i z evropských peněz,“ uvedl Onderka na sociální síti Facebook, kde ho podpořily desítky lidí.

Ilustrační foto.
Brňané opět přispějí k vylepšení města. Pro nápady potřebují větší podporu

O lužánecký park se starají zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna. V divadelním stanu nevidí problém. Okolí šapitó každý den kontrolují a upravují. „Na přístupovou cestu jsme dosypali hlínu a dali dřevěnou štěpku. S představiteli divadla jsme domluvení, že trávníky po skončení festivalu znovu osejeme,“ vysvětlila Marie Slavíková z organizace.

Podle ní zmiňovaná topidla ovzduší výrazně neznečišťují. Fungovat budou totiž jen v době zkoušek a přestavení.

Potvrdil to ředitel brněnského národního divadla Martin Glaser. „Agregáty jsou daleko od cest. Jejich použití je jediný způsob, jak stan vytopit. Rozhodně je nehodláme používat celý den. Se zástupci městské zeleně jsme se na začátku na všem domluvili,“ ujistil Glaser.

KATEŘINA BERANOVÁ
PETR UHLÍŘ