Co další si letos děti přejí?
Menší často podléhají lákadlům reklamy. Nemohou chybět velká auta pro malé chlapce, stejně jako panenky pro děvčátka. Starší dívky si obvykle přejí kosmetiku nějaké konkrétní značky a starší chlapci nejvíce elek-troniku, jako jsou sluchátka nebo flash disky. Ti nejstarší si přejí věci, které se jim budou hodit po odchodu od nás, jako je třeba žehlička, fén nebo i varná konvice.

Jak se přání dětí ohledně dárků proměnila v čase?
Děti reagují na aktuální trendy. Naštěstí již ustala přání o dobíjecí kupóny do telefonů a mp3 přehrávače, které byly dlouho v módě. U menších dětí jsou samozřejmě stále populární pohádkové knihy a hračky.

Jak pracujete s faktem, že některé, zejména starší děti, už vědí, že Ježíšek neexistuje, zatímco menší stále věří?
Snažíme se starším dětem vysvětlit důležitost víry malých dětí v Ježíška. Do toho nám bohužel mnohdy vstupuje Santa Claus, a to především díky zahraničním pohádkám. Popravdě, mnohem větší úspěch mají anděl, čert a Mikuláš.

CELÉ TÉMA O TOM, JAKÉ DÁRKY ČEŠI POVAŽUJÍ ZA NEJLEPŠÍ A NEJHORŠÍ, NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Jak sháníte peníze na dárky pro děti? Vyhovíte všem jejich přáním?
Peníze na dárky dáváme z vlastního rozpočtu. Ten na dárky pamatuje třeba také na narozeniny. Další možnost, jak sehnat peníze, je přes sponzory. Vždy dohodneme maximální cenu, kterou je konkrétní sponzor ochotný zaplatit. Přáním se samozřejmě snažíme vyhovět, ale některá jsou vskutku nesplnitelná.

Jak vypadají Vánoce v domově?
Podobně jako v rodině. Máme tři rodinné skupiny, každou na jednom patře. Nejprve slavíme Vánoce společně se všemi vychovateli předtím, než některé děti odjedou na Vánoce k rodinám či přátelům. Odpoledne připravujeme slavnostní večeři, děti balí dárky. Pak večeříme a dárky si rozdáváme. Večer je volná zábava, kdy se mohou děti navštěvovat a ukazovat si, co dostaly. Na čtyřiadvacátého pak děláme komornější oslavu s dětmi, které u nás zůstaly. Samozřejmě přitom nemůže chybět štědrovečerní pohádka.

Dodržujete některé vánoční zvyky?
Vánoční strom, ryba k večeři a koledy u večeře jsou samozřejmost. Přes den s menšími dětmi lijeme olovo, házíme botou, krájíme jablíčka a zpíváme koledy. Vychovatelé tradičně přijdou s nějakou tradicí, kterou oživíme.