Každý den cestou do školy kolem nich projíždí šalinou. Lokalitu Jaselských kasáren kvůli dlouholetému chátrání nepovažuje za přívětivé místo, i když se nachází v atraktivní lokalitě blízko centra Brna. „Je škoda, že je takový areál uprostřed města nevyužitý. Podle mého názoru je vhodné tam postavit byty,“ okomentovala Brňanka Tereza Šenkyříková. Proměnu území v lokalitu s bytovými domy umožní změna stávajícího územního plánu Brna pro oblast.

Díky ní může investor v místě bývalých kasáren zahájit výstavbu budov s přibližně devíti sty byty a další související infrastruktury. „Stavbaři tam například postaví i propojovací komunikaci mezi Štefánikovou a Dělostřeleckou ulicí,“ uvedl městský radní pro územní plánovaní Filip Chvátal.

Mláďata lva konžského Anoona a Akashinga.
Lvíčecí loučení s Brnem: miláčci lidí zatím zůstávají. Kvůli nemocnému tygrovi

Podobu změny územního plánu pro kasárnu, jejíž pořízení schválili zastupitelé už v roce 2016, ovlivnili přímo i Brňané. Kromě připomínkování se s jejím návrhem seznámili na veřejném projednání v červenci minulého roku. „Po jejím vydáním se lokalita v územním plánu změní ze smíšené plochy na všeobecné bydlení, v části přibude plocha pro mateřskou školu,“ doplnil Chvátal.

Historie Jaselských kasáren
- Dělostřelecká kasárna v Brně vznikla v 19. století.
- Po druhé světové válce získal areál název Jaselská kasárna.
- Po roce 1989 ho získalo Brno.
- V letech 1997 – 2007 tam poté brněnské studio České televize natáčelo seriál Četnické humoresky.
- V roce 2007 začal investor vojenské budovy bourat, ke stavbě se ale nedostal.
- O deset let později podal investor na město žalobu o náhradu škody 361 milionů korun kvůli sporům o využití areálu.

Úpravou územního plánu odpadla další překážka blokující proměnu areálu bývalých kasáren. Jak už Deník Rovnost na jaře informoval, zástupci města a společnosti Kliminvest uzavřeli dohodu o narovnání a následném prodeji tamních pozemků. Ukončili tak dlouholetý soudní spor. Na základě dohody představitelé města poté parcely firmě za 222,5 milionu korun prodali.

Momentálně souvislé území se má v budoucnu proměnit v prostupný areál, přes který povedou tři příčné ulice propojující Štefánikovu a Staňkovu. „Využití objektů navrhneme ve vyváženém poměru funkcí odpovídajících lokalitě. Nejvhodnější se jeví převažující funkce bydlení doplněná o plochy pro komerci a služby. Umístění technického zázemí a parkování předpokládáme v suterénu. Vždy se ale bude jednat o funkce nerušící stávající zástavbu v okolí a její uživatele,“ přiblížil projekt na webu autorský tým z firmy ATX Architekti.

Podle dřívějších slov jejího jednatele Rostislava Jakubce projekt autoři upravovali i na základě požadavků města, jako bylo třeba vybudování školky v lokalitě. Co majitel očekává od zasedání zastupitelů, zatím není známo. Zástupci Kliminvestu v pondělí nereagovali na dotazy.

Nošení roušek v brněnské MHD.
Vzpoura řidiče v Brně. Nošení roušek v této šalině ignorujte, nabádal cestující

Podle brněnského architekta Petra Hrůši se jedná o lukrativní oblast pro novou bytovou zástavbu. „Leží blízko centra města, nedaleko se nachází park Lužánky. Je výborně napojená na dopravní systém, blízko vede velký městský okruh a okolo jezdí tramvaj přímo do centra,“ vyjmenoval Hrůša výhody.

OLDŘICH HALUZA
IVA KOVAČIČOVÁ