Mléčný bar se navrátí dokonce na své původní místo. „Bude se nacházet přesně tam, kde stál před lety. Cílem je navázat na jeho tradici i typickou atmosféru a přizpůsobit interiér původnímu rázu baru," uvedl brněnský radní Jiří Švachula.

V prostoru občerstvení tak budou pouze místa na stání u stolků. „Vše bude na stojáka jako v padesátých letech, vejde se tam až sto lidí," přiblížil spolumajitel objektu Roman Čada.

Brňané se podle něj mohou těšit i na proslulé chleby s vaječnou omeletou nebo jahodové koktejly. „Do zcela stejného sortimentu, jaký tehdy mléčné bary nabízely, bychom se dnes asi netrefili. Tato tradiční jídla tam ale chceme nechat z určité nostalgie," vysvětlil Čada. Lidé se podle něj mohou těšit spíše na moderní domácí kuchyni, různé hotovky či ryby.

Novinkou bude rovněž moderní jméno podniku. Nápis mléčný bar totiž na ceduli nad vchodem vystřídá anglický název Quick. Podle některých Brňanů se však nové pojmenování příliš neujme. „Na obnovení mléčného baru se hrozně těším, protože to byl opravdu fenomén. Na nádraží jsem chodívala už jako malá s dědečkem, dávali jsme si hlavně obložené chlebíčky nebo různé pohárky jahod se šlehačkou. Anglický název si asi nezapamatuju, pro mě to bude dál prostě mlíčňák," podotkla Brňanka Anežka Procházková.

Do staronového podniku plánuje Procházková po otevření co nejdříve zavítat. „Bude to taková připomínka našeho mládí. Je skvělé, že tam něco z původního menu zůstane. Dám si určitě tradiční vaječnou omeletu na chlebu," doplnila Brňanka.

Rekonstrukce objektu u nádraží začala loni v listopadu. Na první mléčné koktejly by si pak mohli zájemci zajít už za dva měsíce. „Pokud vše půjde dobře, do konce října budou práce hotové a pak nic nebude bránit otevření," objasnil Čada.

Zrekonstruovaný suterén bude sloužit jako zázemí pro přípravu jídla, první uliční podlaží pak jako samotný bar. „Přestavba vyjde celkem asi na patnáct milionů korun," doplnil Čada.

Opravenou budovu budou navíc zdobit i zbytky původní architektury z padesátých let. „Některé prvky se totiž zachovaly, odkryly se například zajímavé portály, které v budově zůstanou. Jsem rád, že se místo dá do pořádku a vznikne tam mléčný bar, který si v minulosti oblíbila většin Brňanů, " uvedl Švachula.

Vedle nádražního občerstvení byl tehdy populární také mléčný bar Sputnik na rohu České a Středovy ulice. „Tamní bufet měl dvě patra. V horním byla jídelna, dole se pak například točilo pivo a prodávala se tam grilovaná kuřata," vzpomněl pamětník Miroslav Dobrovský z Brna.

I Sputnik však na počátku devadesátých let zanikl. „Všechny restaurační zařízení včetně mléčných barů tehdy spravovala firma Restaurace a jídelny. Byl to takový společný podnik. Po revoluci však začalo soukromé podnikání, každá restaurace už byla sama za sebe a mléčné bary pomalu vymizely," připomněl Dobrovský.