Matka tří dětí má spolu s manželem už patnáct let ateliér Štěpán. Městská část Brno-sever oslovila tento a další tři ateliéry a Štěpánová se svým návrhem zvítězila. Práce začaly v září, návštěvníci park využijí na jaře příštího roku.

Inspiraci našla Štěpánová v historii místa, které se nachází na bývalém náspu železniční trati z Brna do Tišnova. „Skvělé bylo už zadání městské části, že to má být odpočinkový park pro důchodce. Myšlenku jsem propojila s historií. Tím, že je to koncipované hlavně pro starší lidi, projekt vyžadoval jiný úhel pohledu, než když děláte hřiště třeba pro děti," poznamenává architektka.

Žádost zněla, že park, který je na vyvýšeném místě, musí být dobře přístupný právě pro důchodce. Ideálně bezbariérový. „To si vyžádalo nejsložitější a nejdražší věc. Rampu pro vozíčkáře, která vede od domu s pečovatelskou službou. Hlavní vstup je pak ze Svitavské ulice, který už bezbariérový není. Využijí jej ostatní lidé. Na něm bude symbolická husa, protože se park nachází v Husovicích," popisuje.

Pěší trasa bude představovat chůzi po kolejích. „Tam, kde vedla původně trať, se pěšina změní v symbolické kolejiště, kde budou místo obrubníků imitace kolejí. V centru plánujeme altán, který připomíná železniční zastávku. Tam mohou lidé posedět nebo si přečíst informační tabule o původní dokumentaci trati Tišnovka. Umístíme tam i lavice, lehátka a fixní stoly. Na těch si návštěvníci zahrají stolní hry," přibližuje Štěpánová podobu místa.

V centru je naplánovaná i kruhová plošina, která poslouží pro různé hry, jako třeba pétanque, nebo pro pořádání menších kulturních vystoupení. „To už však záleží na důchodcích, jak tuto možnost využijí," dodává Štěpánová.

Kolej pokračuje chodníkem pro bosé nohy. „Mezi koleje jsou kladeny pražce, které rozdělují různé materiály. Návštěvníci parku si můžou vyzkoušet, jaké je to chodit bosý po kůře, oblázcích nebo v jemném písku. Je to i zároveň taková masáž nohou," upozorňuje architektka.

Trasa končí starým návěstidlem a bylinkovou zahrádkou. „V ní jsou opět mezi pražci vysázené různé druhy bylin. Starší lidé si je tam sami vypěstují a potom je třeba použijí při vaření ve svých bytech," doplňuje autorka úpravy parku.

Od městské části dostali architekti také požadavek vytvořit posezení u ohně. „Navrhli jsme proto kovové ohniště ve tvaru velké misky. Časem plánujeme nainstalovat v jedné části parku i cvičební nářadí, které poslouží starším návštěvníkům na drobné posilování," říká žena.

VERONIKA PAPOUŠKOVÁ