„Jsem tady poprvé. O akci jsem četl na internetu a rozhodl jsem se to zkusit. Překvapilo mě, jak je výstava velká," říká jeden z návštěvníků Josef Řezníček.Zrovna si prohlíží historický Ford Cortina a v ruce má tašku plnou plakátů. Obrázky aut a motorek se totiž na Motortechně dají sehnat i zadarmo. „Příště určitě přijdu zase," pochvaluje si Řezníček.

Václav Červinka je na akci už asi popatnácté. „Myslím, že dřív na výstavě bývalo více strojů. Zklamání to ale rozhodně není," hodnotí muž. Na Motortechnu chodil už před lety, kdy se akce konala v brněnské Lesné. „Dřív přijeli staří páni s autem s vlečkou. V ní měli naložené náhradní díly, které doma posbírali ve stodole. Dnes je to jiné. Komerční," myslí si Červinka.

Tentokrát se automobilovému nadšenci podařilo přivést na akci i svoji přítelkyni. „Líbí se mi tady, ale ze začátku to bylo horší. Trvalo než jsem si k výstavě našla vztah," svěřuje se Renáta Bednárová. Stejně jako některé další ženy, které se do pavilonu Z vypravily, ji těší, že Motortechna není čistě jen o autech a motorkách. K vidění i ke koupi jsou pro návštěvníky nachystané knihy, obrazy i oblečení. Některé věci nemají s automobilovým světem zdánlivě nic společného. „Mně nejvíce zaujaly staré hračky a hodiny," říká Bednárová.

Ještě méně než žen je na akci dětí. Ty, co přišly se ale dobře baví. Asi jedenáctiletého chlapce příliš nezajímají legendární historické škodovky Felicia a Octavia ani třiačtyřicet let starý Velorex. Kolem vystavených aut nad nimiž plesají srdce dospělých návštěvníků bez zájmu probíhá a míří ke stánku s angličáky. O několik minut později odchází se zmenšeninou vybraného auta v kapse.

Františku Dobrotovi dělají radost spíš dospělí zákazníci. Nabízí totiž náhradní díly k veteránům. „Mám tu nějakou veteš, startéry, díly na Škodu Popular nebo 422. Prostě věci, co většinu lidí nezajímají, ale pro pár bláznů jsou zajímavé," říká prodejce. Na Motortechně je už popětatřicáté a pochvaluje si, že tentokrát je ještě stále pěkné počasí.

Slunečný den těší hlavně ty obchodníky, kteří si stánky postavili venku před pavilonem. Nezastřešená část trhu láká návštěvníky téměř stejně jako vnitřek pavilonu. „Mám tady kufr z velbloudí kůže, francouzskou houkačku z roku 1921 nebo například zadní nárazník na Tatru 603," vyjmenovává jeden z prodejců. Dodává, že zájem lidí je zatím průměrný. Vzápětí na to, těsně předtím než se stihne představit, se na něj vrhají asi čtyři zákazníci.

Jeden z těch, kteří se na akci přijeli podívat hlavně kvůli součástkám a náhradním dílům je Jiří Krejčíř. „Účastním se pokaždé na jaře i na podzim. Dneska se mi tady moc líbí. Sháním ale součástky k Tatře a Jawě Minor, které momentálně restauruji, a zatím jsem je bohužel neobjevil. Nenašel jsem ani žádnou literaturu," vysvětluje šestašedesátiletý muž z Kroměříže, který na Motortechnu dojíždí pravidelně už deset let.

Pokud se mu nepodaří najít dnes potřebné díly, bude mít milovník veteránů šanci zase na jaře.