Jak si vybrat dobrý silvestrovský sekt? Které byste doporučil?
Platí v podstatě stejná pravidla jako u výběru tichých vín. Je potřeba si nejprve odpovědět na otázky, kde a s kým budeme sekt pít a kolik do toho hodláme investovat peněz. Pokud například počítáme s tím, že láhev otevřeme o silvestrovské půlnoci někde ve slavícím davu na náměstí, nemá smysl příliš utrácet. Je totiž pravděpodobné, že menší a často spíš větší část jejího obsahu skončí na zemi.

Na co si lidé mají dávat pozor?
Je důležité si pozorně přečíst etiketu, aby se člověk nespletl a nekoupil místo šumivého vína třeba ovocný perlivý nápoj. Osobně doporučuji sekty vyrobené klasickou metodou kvašením. Sáhl bych po láhvi některého z výrobců od nás z jižní Moravy. Vyrábějí opravdu výborná šumivá vína.

Co klasická „Bohemka“, je to dobrá volba?
Záleží na tom, která. Největší domácí producent šumivých vín má několik řad produktů. Ty nejlepší sklízejí úspěchy i v zahraničí.

Je cena to nejdůležitější kritérium jakosti?
Vždy ne, ale je potřeba předpokládat, že láhev za padesát či sedmdesát korun nám toho moc nenabídne.

Jaká je optimální teplota? Platí rovnice čím vychlazenější, tím lepší?
Teplota hraje důležitou roli nejen při pití šumivých vín, ale i při jejich podávání. Podchlazený sekt na tři až pět stupňů Celsia je příliš studený, aby mohl plně ukázat svou kvalitu a člověk ho mohl pořádně vychutnat. Na druhou stranu u některých levných, méně kvalitních sektů a pseudo sektů je lepší je podchladit co nejvíc.

S jakými nápoji a také jídlem je vhodné sekt kombinovat?
Sekt má většina lidí spojený se slavnostními okamžiky a používá ho jen na přípitek. Je to však jediný nápoj, který se dá konzumovat po dobu celého menu. Samozřejmě podle druhu jídla se musí volit odlišný sekt. Lze ho kombinovat s ovocnými džusy nebo ovocem.