Ve prospěch vzácných motýlů prosvětlím les v Národním parku Podyjí. Kromě druhů, o které stojíme, se ale objeví i malý pajasan žláznatý. Takto si postěžoval Robert Stejskal ze správy parku. Nepůvodní strom škodí na jihu Moravy také na Pálavě. Nově se dostal na seznam invazních druhů Evropské unie, stejně jako ryba slunečnice pestrá.

V Podyjí se pajasan šíří zejména v posledních letech. Vyskytuje se v desítkách lokalit. „Nejhojnější výskyt jsme zaznamenali v okolí železniční trati Znojmo-Nový Šaldorf, šíří se i ve vinohradech a v zahradách. Mohutný pajasan roste například v Lukově,“ vypočítal Stejskal.

Papež Benedikt XVI. přichází na mši svatou na tuřanské letiště v Brně 27. září.
Zážitek na celý život. Před 10 lety navštívil Brno papež

Odborníci v Podyjí nedávno vyzvali lidi, aby jim hlásili, kde tento strom roste. Bojí se totiž, že může vytlačit duby a habry. „Lidé se hlásí nejen s místy v národním parku. Ozývají se lidé kolem Znojma,“ řekl Stejskal.

Původně okrasné dřevině dali ochranáři v Americe přívlastek nebeský strom z pekel. Na Pálavě s ním bojují odborníci přes deset let. „V chráněných územích se nám již podařilo zlikvidovat nejrizikovější ohniska,“ sdělil František Foltýn ze správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Sanace svahu vedle parkoviště Sokolák u brněnské přehrady
U přehrady čistí parkoviště. Díky odstranění kamenů a stromů bude širší

Strom se ale šíří mimo chráněná území. Před měsícem ochránci přírody psali výzvy vlastníkům pozemků v blízkosti Svatého kopečku u Mikulova, kde zaregistrovali ohniska pajasanu. „Pokud jsou stromy do pěti set metrů od rezervace, stačí jeden poryv větru a všechny naše chráněné fenomény jsou ohrožené,“ zmínil Foltýn.

Za deset let je podle něj pajasan schopný obsadit půlhektarovou louku, pokud zůstane bez péče. Bez herbicidů se podle odborníků s tímto druhem bojovat nedá. „Nejšetrnější způsob je v jakémkoliv stádiu růstu a roční době dřevinu odštípnout a zatřít řeznou ránu herbicidem, aby se jed nedostal do travního porostu v okolí dřeviny,“ vysvětlil Foltýn.

Novým druhem na unijním seznamu je i ryba slunečnice pestrá. Vyhovují jí řeky zanesené sedimentem a rostlinami. „Vyskytuje se na Soutoku Moravy a Dyje a v řece Dyji,“ sdělil Pavel Jurajda z Akademie věd.

Rezidentní parkování v Brně. Ilustrační foto.
Zóny se příští rok rozšíří do dalších jedenácti oblastí. Pomalu, zní kritika

Uvažoval, že ji zřejmě choval někdo z okolí Břeclavi a odtamtud se dostala ven.

S kolegy zkoumá, zda a jak ryba původně ze Severní Ameriky škodí. „Přesné doklady o tom, že by něco likvidovala, nemáme,“ řekl vědec.

Rostliny i živočichy uvedené v seznamu je zakázáno dovážet, prodávat, chovat, pěstovat nebo je vypouštět do volné přírody. „Omezit výskyt takových druhů je velmi náročné. Ve státech Evropské unie se ročně na boj s invazními druhy a likvidaci škod vynaloží přes tři sta miliard korun,“ upozornila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Nové invazní druhy na unijním seznamu:
pajasan žláznatý: agresivní listnatý strom původně z východní Asie, vyskytuje se na Pálavě a v Podyjí a jejich okolí, dospělý roste až do výšky 25 metrů
slunečnice pestrá: vyskytuje se na soutoku Moravy a Dyje a v řece Dyji, původně je ze Severní Ameriky, má délku až 15 centimetrů