Počet stánků na náměstí měl být původně omezen, jenže příležitost nakonec dostali všichni zájemci. „Omezení počtu prodávajících jsme zvažovali hlavně kvůli ochraně zeleně na náměstí, které máme ve správě. Nakonec jsme se rozhodli vyhovět všem sto patnácti žádostem, které splňovaly požadavky. Doufáme, že správci ohlídají, aby nedocházelo ke zbytečnému ničení parku," řekl mluvčí Úřadu městské části Brno-střed Roman Burián.

S omezením

Zeleninu, ovoce i koření budou stánkaři ve všední dny prodávat od sedmi hodin ráno do šesti hodin večer, v sobotu pak od sedmi do dvanácti. V určitých dnech však musí zákazníci počítat s omezením prodejní doby, v některé dny nebude prodej probíhat vůbec. Na náměstí se totiž už tradičně konají politické mítinky před volbami nebo kulturní akce, které mají přednost.

Celkem sto dvacet prodejních stánků zaplní podstatnou část chodníků v prostoru Moravského náměstí. Táhnout se budou podél tří z pěti sbíhajících se cest a několik jich bude také v prostoru kolem kašny. Aby se všechny stánky na náměstí v centru města vešly a nezabíraly na něm příliš mnoho místa, bude mít každý z nich pouze jasně daný menší prostor.

Někteří prodejci proto musí počítat s určitým omezením nabízeného sortimentu. Zaměří se prý hlavně na prodej sezonního zboží. Aby se mezi sebou nehádali o nejlukrativnější místa, rozhodlo se o přidělení jednotlivých stánků v minulém týdnu veřejným losováním.

Na Moravské náměstí se přestěhuje na Zelný trh 120 stánků.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Stánkaři také musí každý den své pulty po skončení prodeje složit a odvézt. „Je nám to líto, ale jinak to řešit nešlo," poznamenal mluvčí Burián.

Několik posledních stánkařů ještě prodává v přilehlém prostoru Zelného trhu vedle tamního obchodního centra. Na plánovaný přesun na Moravské náměstí se mnozí prodejci dívají s nelibostí, někteří z nich se k této záležitosti ani nechtěli vyjadřovat. „Netušíme, jak budeme řešit vykládání svého zboží, ani kde budeme parkovat. V parkovacím domě u Janáčkova divadla je to pro nás příliš drahé," upozornila jedna z posledních stánkařek, která zatím ještě prodává na malém plácku u Zelného trhu.

Další trhovec, který nechtěl uvést jméno, upozornil, že do dalšího parkovacího domu na rohu Moravského náměstí a Kounicovy ulice se s dodávkou nevejde.

Přizpůsobili i WC

Kromě parkování řeší prodejci také nedostatečné zázemí. Toalety budou mít v Rooseveltově ulici. „Provozní dobu tamních toalet jsme upravili tak, aby byly prodávajícím k dispozici během celé doby prodeje," říká Burián. „Z Moravského náměstí je to k nim jen osmdesát metrů. Není v našich silách postavit na náměstí nové zázemí, stejně tak není možné najednou vytvořit sto dvacet nových parkovacích míst," doplnil mluvčí.

Přesun stánků se nelíbí některým obvyklým návštěvníkům Zelného trhu. „Mám trh po cestě a jsem zvyklá se tam vždy zastavit a podívat se, co mají prodejci zrovna nového. Moravské náměstí je pro mě už docela daleko. Budu tam chodit nakupovat jen v případě, že budu něco opravdu potřebovat," povzdechla si například Brňanka Milena Krajíčková.

LUCIE PASEKOVÁ