Informovala o tom Česká televize. Školství je bez ministra od té doby, co na konci března na svou funkci rezignoval Josef Dobeš. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Fialu označili za člověka, který má vysoký odborný kredit a je dobrým kandidátem. Nečasovu nabídku nepopřeli.

Podle informací České televize Nečas Fialovi místo ministra školství nabídl po konzultaci s koaličním partnerem s TOP 09. „Bezesporu je pan profesor Fiala jeden z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry. Tak by byl výtečný kandidát," řekl k tomu Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce.

„Myslím si, že pan profesor Fiala má velký kredit v odborných kruzích," dodala Němcová. "Nový ministr školství by měl být podle ní uveden do funkce co nejdříve. Dlouhé bezvládí by resortu neprospělo," dodala.

Sedmačtyřicetiletý politolog Fiala byl v září 2011 jmenován hlavním vědeckým poradcem premiéra.

Měsíc bez ministra

Ministerstvo je bez šéfa již měsíc. Na konci března ho opustil Dobeš, který tak učinil oficiálně na protest proti dalším škrtům v rozpočtu resortu.

Jako o kandidátovi na místo nového ministra školství se spekulovalo mimo jiné o dosavadním náměstkovi Jiřím Nantlovi. Nestraník Nantl prohlásil, že jednání o případné kandidatuře se nebrání, byl by ale spíš pro politického ministra. Další variantou měl být odborník, který není spojen s bývalým vedením úřadu.

Výběr ministra školství bude jedním z prvních úkolů pro nové složení vládní koalice. Kabinet nedávno opustily Věci veřejné a jeho součástí se stalo nové uskupení, které je složeno z „odpadlíků" z bývalé vládní strany. Vláda v obnoveném složení v pátek získala důvěru sněmovny.

Vizitka politologa a bývalého rektora MU Petra Fialy

* Profesor politologie Fiala stál v čele brněnské Masarykovy univerzity po dvě funkční období (2004–2011), nyní zde působí jako prorektor pro akademické záležitosti. Loni v září byl jmenován hlavním vědeckým poradcem předsedy vlády Petra Nečase a v listopadu jej vláda jmenovala do Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

* Fiala se narodil 1. září 1964 v Brně. Absolvoval studium historie a bohemistiky na tamější univerzitě, na které po roce 1989 spoluzakládal katedru politologie. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice. V roce 2004 působil ve funkci děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 1996–2004 stál v čele brněnského Mezinárodního politologického ústavu.

* Po studiích pracoval mimo jiné jako historik v Muzeu Kroměřížska, jako redaktor Lidové demokracie a nakladatelství Atlantis (1990) a dále na katedře politologie FF MU, od roku 1993 jako vedoucí této katedry.

* Zakladatel brněnské politologie Fiala se ve vědecké práci specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku. Napsal sám či s kolektivem desítky odborných monografií a působil či působí v řadě odborných orgánů, zabývajících se vysokým školstvím a výzkumem v ČR i v zahraničí.

* V letech 2009–2011 předsedou České konference rektorů, na mezinárodní úrovni byl členem Rady Evropské univerzitní asociace (2009–2011).

* Je ženatý a má tři děti.