Předpokládá, že se počet členů mírně sníží, protože některé regionální organizace ODS čelily loni podle něj tzv. velrybářství, tedy překotnému náboru velkého počtu členů, což mohlo souviset s krajskými volbami.
"Určitý (očekávaný) pokles členské základny je tedy přirozený a někde dokonce i zdravý," zdůraznil Nečas. Loňské velké zvýšení členské základny mohl souviset se snahou některých lidí dostat se prostřednictvím ODS do politiky a krajských zastupitelstev.

Členové ODS vždy v březnu platí příspěvky. V tomto měsíci se proto aktualizuje také údaj o její členské základně. Podle webu strany www.moje.ods.cz má nyní 25.376 členů.
Nečas uvedl, že od roku 2001 se počet členů v ODS pohyboval mezi 20.000 až 25.000 lidmi. "Když jsme měli jít do vlády v roce 2006, tak začalo raketově členů přibývat," dodal. Nejvíce členů měla ODS v roce 2010, a to 30.201.

Pokud by se parlamentní volby konaly teď, ODS by podle průzkumu agentury STEM z přelomu února a března získala ve sněmovně jen 22 křesel, což je nejnižší počet mandátů ze všech průzkumů STEM od posledních sněmovních voleb. Ještě loni v říjnu vzrostl možný zisk poslaneckých mandátů na 51, ale od té doby přízeň voličů vytrvale opadala. ODS má nyní 53 poslanců.

Naproti tomu prefence TOP 09 v posledních měsících neustále stoupají. Stabilní počet mandátů si podle průzkumů udržují ČSSD a KSČM. Podle politologů se ODS ve volebních preferencích nedaří kvůli nepopulárním opatřením, která občanskými demokraty vedená vláda přijímá v souvislosti s hospodářskou krizí.