Výsledek je o to překvapivější, že ještě v pondělí jednaly ODS, KDU-ČSL a ČSSD o koalici se zástupci hnutí ANO. Podle Vaňkové se při vyjednávání neshodli především v důležitém tématu rezidentního parkování. V tomto mají podle ní k sobě noví koaliční partneři blíže. 

Koaliční jednání v Brně začala schůzkou lídrů hnutí ANO (vlevo Petr Vokřál), ODS (Markéta Vaňková), ČSSD (Oliver Pospíšil) a KDU-ČSL (Petr Hladík).
Koaliční vyjednávání začala. ANO oslovilo druhou ODS, třetí lidovce i ČSSD
Zdroj: Deník/Pavla Hloušková

Důležitým impulsem ke změně názoru a vytvoření koalice bez hnutí ANO byla podle Vaňkové i silná kritika ze strany voličů, o které Brněnský deník Rovnost informoval v pondělí.

Přečtěte si ZDE:

Koaliční jednání v Brně začala schůzkou lídrů hnutí ANO (vlevo Petr Vokřál), ODS (Markéta Vaňková), ČSSD (Oliver Pospíšil) a KDU-ČSL (Petr Hladík).
V Brně se rýsuje koalice, ODS jde s ANO. Voličům navzdory

„Mínění našich voličů sehrálo velkou roli. Ještě v pondělí to vypadalo, že jiná možnost neexistuje, proto jsme jednali o širší koalici i s hnutím ANO. V úterý se však otevřela jiná cesta a já jsem za ni velmi ráda. Jsme přesvědčení o tom, že tato volba je pro rozvoj Brna a Brňany nejlepší," vysvětlila rozhodnutí.

Obejít brněnského vítěze letošních komunálních voleb původně odmítali i Piráti. „V povolební strategii jsme uvedli, že respektujeme vítěze voleb pouze v případě, že se mu podaří zajistit souhlas nadpoloviční většiny členů zastupitelstva. Že tady stojíme, znamená, že se to vítězi nepodařilo. Z naší strany tedy nedošlo k obejití tohoto ustanovení," reagoval jejich brněnský lídr Tomáš Koláčný.
Koaliční dohodu podepsala ODS (druhá zprava Markéta Vaňková), ČSSD (vlevo Oliver Pospíšil), KDU-ČSL (druhý zleva Petr Hladík) a Piráti (vpravo Tomáš Koláčný).Zdroj: Deník / Pavla Hloušková
Současného primátora a lídra za hnutí ANO Petra Vokřála nová dohoda zaskočila. „Myslel jsem, že když se na něčem dohodneme, platí to. Samozřejmě že v politice je možné vše, ale také myslím, že žádný podepsaný papír by to nezměnil. Dohody jsou o důvěře. Považuji to za obrovský podraz. Za nás je to velké lidské zklamání, ale v politice se to děje,“ reagoval.

Podle Vokřála mohla vzniknou dvoukoalice ANO s ODS už v sobotu večer. „My jsme ale řekli, že chceme zapojit i další politické strany a vytvořit širší koalici. Navíc se dohoda měla podepisovat na magistrátu tak, jak jsme se v pondělí domluvili. Mrzí mě, že jsem se o dohodě mezi ODS, ČSSD, Piráty a lidovci musel dozvědět z tiskové konference,“ dodal.

#galerie|3913432#

ODS slavila volební úspěch v Brně i téměř svatebním dortem.
Volby do brněnského zastupitelstva? Čtyři pohřby a jedna svatba

Premiér Babiš označil dohodu ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD v Brně za bezprecedentní podraz. „Jen to potvrzuje, že politická scéna je rozdělená na hnutí ANO a takzvané tradiční politické strany. Neuvěřitelné svinstvo. Pan Vokřál byl velice vstřícný a i když měl s ODS většinu, nabízel společnou koalici i ČSSD a KDU-ČSL. Do Brna se vrací kmotři a pro lidi z Brna je to velice špatná zpráva“ uvedl předseda ANO v České televizi.

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu třiatřicet hlasů z pětapadesáti. Vítěz voleb v Brně hnutí ANO bude pouze v opozici, stejně jako SPD.

Nová budoucí brněnská primátorka Markéta Vaňková z ODS.
Respektujeme vítěze voleb, nejednáme za jeho zády, tvrdí lídryně ODS Vaňková

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka není utvoření koalice překvapivé. „ODS slibovala v kampani, že chce být alternativa ANO, svým způsobem rozhodnutí tedy odpovídá volební kampani. Ve chvíli, kdy mobilizujete proti někomu, vytvořit s ním koalici je možné, ale má to v sobě určitá rizika. To znamená, že tím do určité míry zklamete voliče," uvedl.

Není to první případ koalice ve velkém městě v České republice bez vítěze voleb. „V Brně se to koneckonců stalo v roce 2006 ODS, kdy ji obešla sociální demokracie a poskládala koalici se Zelenými, lidovci a BRNO 2006," dodal politolog.

Ilustrační foto.
V horším stavu než čekali. Most u královopolského nádraží v jednom směru zavřeli