Hlasování o odvolání vyvolal předseda hnutí Sdružení občanů Lesné (SOL), které v podzimních volbách zvítězilo, Martin Maleček. „Paní starostka opakovaně postupovala proti zákonu o obcích. Pozastavila privatizační smlouvy, které již prošly zastupitelstvem městské části i zastupitelstvem Brna a byly jí doporučené k podpisu. Krok neprojednala ani s radou městské části či zastupitelstvem," vysvětlil své rozhodnutí Maleček, který se stal novým starostou městské části.

Městská část již roku 2013 schválila prodej asi dvaceti bytů v Demlově a Brožíkově ulici a na náměstí SNP. „Lidé zaplatili za byt z hypotéky, ale kvůli váhání starostky museli stále platit i nájem," zdůraznil Maleček, který s privatizacemi chce v nové koalici, co nejdříve pokračovat.

Podle Maťákové jsou důvody k odvolání zástupné. „Smlouvy jsem nemohla podepsat, protože jsem k nim neměla podpisové právo. To měl a stále má bývalý starosta Hakl," tvrdí bývalá starostka. K smlouvám si na doporučení magistrátu chtěla nechat zpracovat audit, na který ale v rozpočtu městské části nenašla peníze.

Rostislav Hakl, nový místostarosta za sociální demokraty, tvrzení Maťákové zpochybnil. „Několikrát jsem ji upozorňoval, že jako starostka je ze zákona za takové dokumenty odpovědná. Podpisové právo má ze statutu své funkce starostky," sdělil.

Podle právníka Svazu českých měst a obcí jiný výklad zákona není v podobné situaci možný. „Starosta zastupuje obec navenek, má pravomoc podepisovat za ni smlouvy. Ta vzniká dnem zvolení, pokud starostka byla řádně zvolena, nelze se dovolávat toho, že neměla podpisové právo," zpochybnila vysvětlení Maťákové právnička Lucie Mokrenová.

Koalici hnutí SOL utvořilo s lidovci, kteří stejně jako sdružení byli až do čtvrtka v opozici, a se sociálními demokraty. Jejich opuštění široké koalice odvolání starostky umožnilo. Nová koalice má totiž v pětatřicetičlenném zastupitelstvu devatenáct mandátů. „Na ničem jsme se nedomluvili. Po vyvolání hlasování se konala přestávka v zasedání, během které jednotlivé kluby zvažovaly své možností," popsal Hakl.

Ten od prosince 2013 až do letošního března úřadoval jako starosta městské části. Maleček byl přitom jedním z jeho největších kritiků. „Právě proto, že jsme v minulosti stáli proti sobě, ale dokázali jsme najít kompromis, věřím, že koalice vydrží," zdůraznil nový starosta. S Haklem oba věří, že by spolupráce mohla pokračovat i po komunálních volbách v roce 2018.

Spontánnosti odvolání starostky nevěří zastupitel za zelené Jakub Hlouška a podporuje názor Maťákové, že důvody jsou zástupné. „Takové věci se nedějí jako blesk z nebe," uvedl zastupitel za zelené, kteří se díky převratu stali stranou opoziční.

Brno-sever provázejí politické problémy od loňských voleb, kdy lidovec Petr Hladík zpochybnil jejich platnost u krajského soudu, který volby uznal za neplatné. Ústavní soud nakonec výsledky letos na jaře potvrdil a v březnu tak vznikla pětikoalice v čele s Maťákovou.