Zápach obtěžuje třeba Miroslava Pillaře, který bydlí v ulici Pšeník. „Často kvůli tomu nemůžu větrat. Když jdu ven a zrovna to je cítit, tak se tu nedá dýchat. Je mi z toho na zvracení," řekl.

Zatímco jedni jsou přesvědčení, že za zápach může nedaleké krematorium, druzí si myslí, že viníkem je firma Aromka, zabývající se potravinářskou výrobou.

Vedení krematoria obvinění odmítá. „Máme takové technologie, že do ovzduší žádné zplodiny neunikají. Každé tři roky také posíláme zprávu inspekci ovzduší. Měření dělá ze zákona autorizovaná firma," informoval vedoucí krematoria Zdeněk Kolář.

Současně připustil, že se někdy vyskytnou i technické závady a že stížnosti občas dostávají. „Stačí, aby vyšel černý dým z komína, a lidé už telefonují," řekl.

Často si podle něho stěžují obyvatelé přilehlých panelových domů v Bohunicích. „K nám naštěstí vane vítr směrem od krematoria tak dvakrát ročně. Když ale jedu po Jihlavské a nadechnu se, cítím, jako když se pálí lak. O tom, že jde o zápach z krematoria, nemám pochyb," prohlásila Eva Mrázová, která žije v Ukrajinské ulici patnáct let.

Jiní jsou přesvědčení, že za zápach může potravinářská firma sídlící ve Vídeňské ulici. „Za pach může Aromka. Já už jej po tolika letech skoro nevnímám, ale připomíná připálený karamel," řekla Vladimíra Bodláková, která je předsedkyně sdružení vlastníků domu Pšeník 1.

Potravinářská firma vyrábí takzvané kuléry, což jsou hnědá potravinářská barviva získaná karamelizací cukru. „Někomu to voní, někomu to zapáchá," reagoval ředitel firmy Jaroslav Bažant.

Dál situaci odmítl komentovat. „Víc k tomu neřeknu. Už před padesáti lety se u nás vařil kulér a technologii jsme nezměnili," poznamenal ředitel.

Na inspekci životního prostředí letos žádný podnět kvůli zápachu letos ještě nepřišel. „Před rokem nebo dvěma se u nás objevila stížnost na krematorium, tam ale bylo všechno v pořádku," uvedl ředitel oblastního inspektorátu v Brně Jindřich Mikeš.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ