Fajksová byla v březnu finalistkou soutěže Česká Miss a stala se držitelkou titulu Česká Miss Earth 2012, což ji předurčilo následně usilovat o korunku v této soutěži na celosvětové úrovni.

Plavovlasá dívka, která měří 179 centimetrů, podle internetové stránky České Miss pochází z Ivančic, kde navštěvovala Základní školu T. G. Masaryka. Následovalo sportovní gymnázium Ludvíka Daňka, které ji dovedlo dočasně k vrcholovému volejbalu. Nyní žije v Brně.

Představitelé České Miss se o úspěchu Fajksové dozvěděli na ostravském castingu pro příští ročník domácí soutěže krásy. „Upřímně Tereze gratuluji. Jsem hrdá na její úspěch na světové soutěži. Vždy jsem věřila, že se to jedné z Českých Miss podaří," reagovala ředitelka Česká modelka Tereza Fajksová se stala Miss Earth 2012.soutěže Česká Miss Michaela Maláčová. „Vítězství Terezy je motivací pro nás organizátory a také partnery soutěže. Stále platí, že česká krása se ve světě neztratí a že účast v soutěži Česká Miss má smysl," uvedla Maláčová.

„Když jsme to tady oznámili, sklidila Terezka bouřlivý potlesk. Jsme hrozně nadšení. Věděli jsme, že je Terezka úžasná a má velké šance," řekla mluvčí České Miss Tereza Typoltová. „Naší soutěži přináší tento úspěch obrovskou prestiž a pro Terezku z něj vyplývá řada závazků. O nich ale budeme informovat později," dodala.

Dívky z České Miss si vedly dobře i v několika minulých ročnících Miss Earth, kdy se probojovaly do první šestnáctky nebo i osmičky.

Ochrana životního prostředí

Mezinárodní soutěž krásy Miss Earth, kterou pořádá od roku 2001 agentura Carousel Productions Inc, je tematicky zaměřená na ochranu životního prostředí. Vítězka klání se proto také na rok stává velvyslankyní celosvětové ekologické kampaně na ochranu životního prostředí. První vítězkou Miss Earth se v roce 2001 stala Catharina Svenssonová z Dánska.

Závěrečný ceremoniál letošního již 12. ročníku soutěže Miss Earth se uskutečnil v budově Versailles Palace na manilském předměstí Muntinlupa. Korunku nové královny krásy předala Fajksové její předchůdkyně z loňského ročníku, Olga Alavaová z Ekvádoru.

Souběžně s Miss Earth běží i například o půl století starší soutěže Miss World (od roku 1951 a původem z Británie) a konkurenční Miss Universe (od roku 1952 a původem z Kalifornie v USA), do nichž jdou nejvýše oceněné účastnice národních soutěží. Česká Miss 2012 Tereza Chlebovská tak bojuje na Miss Universe (vítězka bude vyhlášena v prosinci) a Česká Miss World 2012 Linda Bartošová se zase zúčastnila soutěže Miss World, kde se v létě dostala mezi 15 nejlepších.

Česká modelka Tereza Fajksová se stala Miss Earth 2012 (čas 2:46):

Zdroj: Youtube

Základní informace o úspěších českých dívek v mezinárodních soutěžích krásy:

- Úspěchy novodobých českých královen krásy odstartovala v roce 1989 soutěž Miss Československo, později Miss ČR. Z účastnic soutěže, která se loni sloučila s konkurenčním projektem Česká miss, zazářila především miss z roku 2006 Taťána Kuchařová.

- Kuchařová totiž jako první a zatím i poslední Češka v historii získala titul Miss World. Mezi 104 kráskami z celého světa ohromila křehká blondýnka svým půvabem porotu a odvezla si z Varšavy korunku světové královny krásy. Druhým největším úspěchem na této soutěži bylo v roce 1998 čtvrté místo tehdejší vicemiss Aleny Šeredové.

- Miss České republiky dobyly také trůn evropské královny krásy. V nejstarší mezinárodní soutěži, která se koná od roku 1948, zvítězila v roce 1995 v Istanbulu Monika Žídková. Tři roky před tím získala druhé místo na Miss Europe Pavlína Baburková, Miss Československa 1992. Druhá vicemiss Jitka Kocurová skončila v roce 1999 pátá.

- Další české krásky nebyly v mezinárodních soutěžích tak úspěšné, před dvěma lety se například Česká Miss 2010 Jitka Válková v americkém Las Vegas dostala na Miss Universe pouze do finálové patnáctky. Podobně se letos na soutěži Miss World umístila Linda Bartošová.

- Před dvěma lety výrazně uspěl v mezinárodní konkurenci vítěz české soutěže nové Mr. Czech Josef Karas. V březnu 2010 se stal druhým nejkrásnějším mužem planety v soutěži krásy Mr. World, která se konala v jihokorejském Sou­lu.

- Dnes získala třiadvacetiletá Češka Tereza Fajksová ve filipínské Manile letošní titul Miss Earth.

ČTĚTE TAKÉ: Miss z Ivančic sází stromy. V pralese