Vítězný putovní pohár připomínající abstraktní pojetí kávovníku, který Kocman minulý týden v soutěži Barista roku získal, zdobí nyní pult jeho kavárny Coffee Fusion v Jánské ulici v centru Brna. Vedle jmen vítězů z minulých ročníků na poháru ale to Kocmanovo chybí. „Ujel jsem s cenou ještě dřív, než stihli organizátoři destičku se jménem na pohár připevnit," vysvětluje barista.

Vítěze totiž porotci vyhlásili hned po soutěžním představení. „Porotě jsme museli připravit espresso, cappuccino a vlastní nápoj. To celé za patnáct minut, přitom se s porotci ještě bavit a věnovat se jim, jako by byli hosté v kavárně," popisuje Kocman.

Právě do autorského nápoje neobvyklé ingredience přidával. „Vymyslet něco, co porotci zatím neochutnali, není vůbec jednoduché. Navíc se vše musí dobře skloubit s charakteristickou chutí vybraného druhu kávy. Když jsem byl na soutěži před pěti lety, jedna Ruska do kávy přimíchala velmi aromatický sýr gorgonzolu," vzpomíná muž.

Tehdejší kolo v České republice vyhrál také. „Potom jsem ale na několik let přestal. Zařizoval jsem si vlastní podnik a na přípravu na soutěž nebyl čas," vysvětluje.

Drink totiž účastníci před soutěží připravují znovu a znovu, aby se ho naučili stihnout v limitu. „I teď to bylo složité. Od rána do večera totiž pracuji za barem, a tak jsem trénoval o víkendu. Na soutěži jsem si pak říkal, že kávu asi na nějaký čas vynechám. Vydrželo mi to den," směje se. Českou republiku pojede na mistrovství světa reprezentovat devátého června.