Nejlepším číšníkem se s náskokem stal Jakub Haluza z brněnské střední školy potravinářské a služeb v Charbulově ulici. Mezi cukráři zvítězila Eliška Balogová ze soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě. Cenu pro nejlepšího kuchaře si odnesl Michal Plavec z SPV hotelu Inter.Continental v Praze.

„Úkolem kuchařů a kuchařek bylo za pětačtyřicet minut připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohou. Jídlo mělo vycházet z kulinářských tradic regionu, který soutěžící zastupuje,“ uvedla mluvčí soutěže Markéta Kamenická.

Cukrářky a cukráři museli ve stejném čase připravit čtyři porce dezertu. Číšníci a servírky soutěžili dvacet minut, v nichž před zraky hostů upravovali teplý předkrm pro dvě osoby a doplnili jej vhodným vínem. „V jejich případě kladla porota důraz na komunikaci a součástí úkolu byl i rozhovor s hostem v angličtině, němčině či ruštině,“ dodala Kamenická. Ve všech oborech se zvlášť hodnotila hygiena, estetika a také úprava žáka.

Soutěže se zúčastnilo šestačtyřicet odborných škol z České republiky, na Slovenska a Polska.