V nejpočetnější kategorii Stavby občanské vybavenosti vyhrály administrativní projekt Minská 85 a parkovací dům v ulici Kopečná v Brně. „Soutěž podporujeme. Věřím, že si udrží prestiž a dál bude propagovat špičkové jihomoravské stavebnictví," uvedl náměstek hejtmana Václav Božek.

Brněnský administrativní projekt Minská 85 slouží jako řadový dům a zázemí pro kanceláře. Je atypický svou šířkou, která je necelých pět metrů, a použitému materiálu. Stavba je převážně z betonu. „To u nás není příliš časté, museli jsme proto použít ke stavbě jeřáb," nastínil za projektanty Daniel Makovský.

Druhý vítězný projekt, parkovací dům v ulici Kopečná, nabízí devadesát parkovacích míst v sedmi vrstvách a zároveň je propojený s ulicí Husovu lávkou. „Je to zvláštní stavba, která byla technický oříšek. Doufáme, že i lidé se naučí používat tento atypický objekt," řekl Pavel Krejčí ze stavební firmy Komfort.

Porota vybírala vítěze v celkem sedmi kategoriích. Ocenila také soubor rodinných domů pod Oborou ve Slavkově na Vyškovsku, rekonstrukci vily Löw-Beer, nové pavilony krematoria v Brně anebo školku v Podolí na Brněnsku. Soutěž pořádal Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Jihomoravský kraj.