Podle něj si Krhovští pomáhají navzájem. „Naštěstí místní prodejna funguje. Základní zásobování je zajištěné. Díky prodavačce, která dezinfikuje košíky,“ prohlásil Alexa.

Mezi nejpostiženější obce patří i Břežany na Znojemsku. Z 818 obyvatel je tam pozitivní zhruba každý jednatřicátý. Nakažení jsou i klienti příspěvkové organizace Zámek Břežany, kde pečují o lidi s mentálním postižením. „Nejvíc bylo nakažených osmadvacet klientů. Máme je rozdělené do domácností. Dotklo se to čtyř, nakažené jsme rychle oddělili do izolačních pokojů,“ uvedl ředitel Vít Janků.

Agresor, který na začátku měsíce surově zaútočil na muže v podzemních garážích v Brně.
Video: Jeden druhého napadl brutálně v garážích. Útok viděly z auta děti

Ve středu karanténu u tří domácností zrušili. „Jedna je pořád v izolaci. Dostal to k nám pravděpodobně někdo ze zaměstnanců. Podobně jako další sociální zařízení pociťujeme personální nouzi, ale většinou nemocní zaměstnanci nemají vážný průběh nemoci a stačí se vracet," poznamenal Janků.

Koronavirus v obcích:

Nejnakaženější obec na jihu Moravy: Krhov (Blanensko) – nemocný je každý jedenáctý

Obce bez pozitivních případů na jihu Moravy: třeba Bavory a Dolní Věstonice (Břeclavsko), Mackovice, Zálesí (Znojemsko), Řikonín, Všechovice (Brněnsko), Rašovice (Vyškovsko), Býkovice, Kuničky (Blanensko), Labuty (Hodonínsko)

Problémy s nákazou v sociálním zařízení mají také ve Znojmě. Počet nakažených narůstá v tamním centru sociálních služeb. „Aktuálně je to čtyřiadvacet zaměstnanců. Už to nejsou jen pečovatelky, profesí je více. Přibývají i klienti," informovala ve středu ředitelka Radka Sovjáková.

Zástupci zařízení hledají dobrovolníky, mají i výzvu na facebooku. „Ozvalo se nám zatím zhruba třicet dobrovolníků. Někteří jsou zaměstnaní a chtějí nám vypomáhat ve volném čase. Máme i databázi zhruba patnácti studentů, kteří u nás měli mít nebo v minulosti měli praxi. Oddělení znají," přiblížila Sovjáková.

Covid-19 v českých okresech.
Nejnakaženější obce v ČR. Koronavirus v nich má aktuálně i každý pátý

Znojemský starosta Jan Grois uvedl, že pro centrum pořídili přístroj na rychlotesty Ichroma, který znamená výrazně rychlejší a levnější testování.

Ve Znojmě je aktuálně 280 nakažených z více než třiatřiceti tisíc obyvatel. „Podle reakcí, žlidé dodržují opatření tak půl na půl. Již v září jsme vyzývali k nošení roušek a dodržování opatření, tehdy se to hodně zlehčovalo a v současnosti je vidět, že to lidé začínají brát opravdu vážně," míní Grois.

Každý osmačtyřicátý je nakažený v Želešicích na Brněnsku. „Ve zpravodaji i na webu máme zmínku, že můžeme donést léky nebo ochranné pomůcky. Zatím ale nikdo nepožádal," uvedla starostka Magda Kvardová. Na dodržování pravidel v obci dohlíží strážník.

Ilustrační foto
Nová omezení na jižní Moravě: kupování bot "last minute" nebo obavy, co bude dál

Víc obcí na jihu Moravy je naopak bez jediného nakaženého. Mezi nimi i Dolní Věstonice na Břeclavsku. „Staří lidé jsou z nemoci vyděšení. Je vidět, že nechodí ven. Pozoruji, že obyvatelé opatření dodržují. Nevšímám si, že by byly akce po sklepech,“ sdělila tamní starostka Jaroslava Rajchlová.