Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve čtvrtek ve 20:00, najdete v pátečním vydání jihomoravských deníků Rovnost

Břeclavský sommelier a majitel vinoték Libor Nazarčuk tvrdí, že přesný trend nelze pojmenovat nikdy. „Něco jiného si kupují turisté v Lednicko­valtickém areálu, něco jiného místní domů,“ vysvětlil Nazarčuk. Podle něj se dá vypozorovat jen to, jaká vína chutnají lidem dlouhodobě. „Jednoznačně vedou bílá vína z odrůd Rulandské šedé a Pálava,“ uvedl. Právě Pálava je odrůda vinné révy nově vyšlechtěná přímo na Jižní Moravě.

Mladá Pálava

Odrůda vznikla zkřížením Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Do státní odrůdové knihy se zapsala v roce 1977. „Pěstovat se u nás mohou jen odrůdy zapsané v knize, je jich asi šest tisíc. Pálava je z těch novějších a teď se hodně vysazuje,“ řekl vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku. Spolu s dalšími šesti odrůdami mohou vína vyrobená z Pálavy získat od příštího roku zvláštní certifikát. Ten má zaručovat kvalitu vína a vlastnosti typické pro Mikulovskou oblast.

Certifikát VOC dostanou jen přívlastková vína podléhající přísným pravidlům. „Mohou být například jen z některých odrůd, mají stanovenou minimální cukernatost hroznů a ty musíme sbírat výhradně ručně,“ popsal některá pravidla Marcinčák.

Nový certifikát pro Mikulovsko povolilo nedávno Ministerstvo zemědělství. Poprvé se jím může pyšnit už ročník 2011. „Už přes dva roky tento způsob označování funguje na Znojemsku,“ informovala mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Vinice na jižní Moravě a odrůdy, které na nich rostou.

Na vína charakteristická pro oblast jižní Moravy sází i ve vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku. „Osmnáct z třiceti hektarů našich vinic jsme potřebovali nově vysadit. Tak jsme si nechali udělat geologický průzkum, který nám ukázal, jaké odrůdy se nám sem hodí a budou se dobře pěstovat,“ uvedla obchodní ředitelka vinařství Vladimíra Mrázová. Doplnila, že společnost pěstuje hlavně Ryzlink rýnský, Tramín červený a Pálavu. Přednost jihomoravským vínům dává i brněnský student Adam Jonáš. „Kupuju ho hlavně od malovinařů. Nejvíc mi chutnají vína z Velkopavlovické nebo Mikulovské oblasti. Mám rád, jak se na chuti projeví ráz tamější krajiny,“ řekl milovník vína.

Naroubovat cokoliv

Prodejem sazenic pro malé vinaře i velké firmy se zabývá Pavel Plaček z Dyjákovic na Znojemsku. Sazenice začal pěstovat před třinácti lety, teď jich prodá až šedesát tisíc za rok. „Pokud někdo chce něco speciálního nebo přímo odrůdu, která se mu líbí, tak se dá naroubovat cokoliv. Pokud zákazník přijde, že chce sazenice Sauvignonu přímo ze svých keřů, protože jsou správně kopřivové, dokážeme to udělat,“ uvedl zemědělec.

Ročně vyprodukuje padesát až šedesát tisíc sazenic. Letos jde podle něj na odbyt hlavně Pálava. Přiznává, že i sazenice podléhají módě. „Před deseti lety se prodávaly pro Česko nové odrůdy, hlavně Chardonnay. Před pěti lety šly dobře červené odrůdy, teď už se ale zase vrací zpátky na výsluní Veltlín zelený, Muškát moravský a Pálava. A červené naopak nejde na odbyt,“ konstatoval Plaček.

MICHAL FILÍPEK
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI