Mendel přišel ze slezských Hynčic do Brna v roce 1843. Pak vstoupil do augustiniánského kláštera. Přijal řeholní jméno Gregor a učil na několika školách. Pomocí běžných nástrojů experimentoval s opylováním rostlin.

Po Mendelovi se jmenuje brněnská zemědělská a lesnická univerzita. Jako připomínku výročí nechala univerzita vyrobit nové insignie. „Na řetězech je medaile s vědcovým portrétem," sdělila mluvčí Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Na začátku roku se do Brna vrátil vzácný Mendelův spis. Lidé si ho prohlédli před měsícem na výstavě Skvosty starobrněnského opatství. „Svazek je teď na výstavě v Praze," řekl ředitel brněnského Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Mendelovy stopy v Brně.

Výročí od včerejška připomíná například výstava Prázdniny v Mendelově Brně. Expozice v Dietrichsteinském paláci potrvá do konce srpna a návštěvníkům představí brněnská místa spjatá s Mendelem. Vyvrcholením celoroční akce Mendel 190 bude v říjnu návštěva nositelů Nobelovy ceny. Přijede i James Watson, který objevil DNA.