Stmelit lidi tváří v tvář chce autorka kvůli boji proti samotě. „Tisíce lidí jsou registrovaných v seznamkách, protože nemají čas, možnost a často ani odvahu někoho oslovit. Nikdy se nepotkají osobně. Proto jsem se rozhodla pojmout oslavu výročí vzniku republiky jako příležitost potkat toho pravého a začít žít jinak,“ vysvětlila Kateřina Šedá.

Hromadnou cestu za láskou nebo přátelstvím kritizují zástupci sexuálních menšin. Šedá totiž do akce zapojila stejný počet mužů i žen. Na první pohled se zdá, že je rande určené jen pro heterosexuály. „Je škoda, že projekt cílí jen na běžné páry. Kdyby pořadatelé otevřeně pozvali lidi ze sexuálních menšin, mohlo to Brno někam posunout,“ řekl člen komunity Stud a pořadatel Queer ballu Marek Christ.

Na brněnském výstavišti byl zahájen letošní ročník veletrhu cestovního ruchu Go a RegionTour.
Největší akcí v Brně bude letos festival Re:publika. S hromadným rande



Na podobné poznámky reagují organizátoři akce stále častěji. „Neplánujeme vytvořit páry, které spolu budou do konce života. Náš cíl je pomoct jim najít spřízněnou duši. Přihlásila se nám na příklad spousta žen kolem sedmdesáti let, které hledají kamarádku, se kterou můžou chodit na kávu,“ vysvětlila Adéla Nováková z Turistického informačního centra.

Do projektu, na který dostali tvůrci od brněnské radnice přes dva miliony korun, se lidé přihlásí na webu www.nejvetsirande.cz. Poslední zájemci mají stále možnost se projektu zúčastnit. „Registraci pravděpodobně brzy uzavřeme. Chybí nám už jen desítky osamělých,“ doplnila ve středu Nováková.

V sobotu na brněnském výstavišti začal festival ke stému výročí vzniku Československa, Re:publika. Jeho součástí je i výstava části pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy.
Kde domov můj? Za tónů hymny otevřel své brány festival Re:publika

V sobotu se pak účastníci projektu sejdou v pavilonu G2 brněnského výstaviště. Podrobný program pořadatelé zatím tají.

O závěrečném víkendu festivalu Re:publika si užijí nejen nezadaní. Návštěvníky brněnského výstaviště čeká vyhlášeni vítězů výtvarných soutěží a slavní hosté.

Samosběr jahod. Ilustrační foto.
Jahody cennější než zlato. Sběrači mají poslední šance

Projekt Dance Brno zakončí představení Maďarského národního baletu nebo koncerty československých hvězd. Na rozloučenou s festivalem zahraje skupina Buty, Anna K nebo Michal Hrůza. V Re:lax zóně lidé potkají automobilového závodníka Karla Lopraise, lezce Adama Ondru.

V neděli večer se pak brány festivalu uzavřou.

Ilustrační foto.
Nové byty v Brně? Pro jejich výstavbu je nutné řešit dopravu a územní plán