Chystají se opravovat třeba zabezpečovací zařízení či výhybky a mosty přes tratě. To je podle nich nutné kvůli dalšímu provozu brněnského hlavního nádraží. „Naším cílem je udržet jej provozuschopné do doby, než vybudujeme nové nádraží,“ vysvětlil náměstek ředitele Správy železniční dopravní cesty Mojmír Nejezchleb.

Provizorně proto cestující dorazí především na nádraží do brněnských Židenic, Králova Pole či na Dolní nádraží. „Hlavní nádraží nebude úplně nepoužitelné, část vlaků tam pojede. Nebudeme ale moct jezdit z hlavního nádraží směrem na jih, na Břeclav, Modřice, Přerov a Olomouc,“ upřesnil ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah Jiří Sysel.

Výluka se podle něj dotkne 350 z pěti set vlaků, které za den na brněnské hlavní nádraží přijedou.

Brněnský hrad Špilberk. Ilustrační foto.
Rok Brnopasu: vyplatí se hlavně sprinterům

I ze zastávek, kam dočasně lidé z různých směrů dojedou, se cestující do centra dostanou. „Snažíme se maximálně využít linky městské hromadné dopravy, které už existují, případně jejich vedení prodloužit. Trochu nám to v Židenicích komplikují práce na brněnské infrastruktuře, protože v minulosti se dala využívat tramvajová doprava,“ dodal Sysel.

Tam, kde vlaky nemůže nahradit městská hromadná doprava, přepraví cestující především autobusy. „Až k hlavnímu nádraží jsme prodloužili trasy autobusových linek 509, které běžně končí v Komárově, i linek 610, 611 a 612, které končí v Sokolnicích,“ řekl ředitel společnosti Kordis koordinující dopravu v kraji Jiří Horský. Kvůli nedostatku autobusů však musí zrušit linku 73. Areál Černovických teras místo ní dopravně obslouží linka 612.

Náhradní dopravu využijí i lidé cestující žlutými vlaky společnosti RegioJet. Dopravce nabídne jízdenku se speciálním dokladem, díky kterému lidé dojedou až do centra Brna.

Zkušenosti s cestovním omezením kvůli výluce na hlavním nádraží má už z dřívějška třeba Hana Danielová z Nedvědice na Brněnsku. „Nelíbí se mi, jak je přestupování složité. Vlaky nabírají zpoždění a nestíhám pak další spoj,“ uvedla už dříve.

Pohled na podobu výškové budovy v brněnské Lidické ulici.
Proti mrakodrapu protestují tisíce lidí. Posuzují jej úředníci