Zevo sídlící ve Velkém Karlově je již rok a půl v likvidaci. Loňská pokuta totiž nebyla zdaleka první. Před sedmi lety musela společnost provozující bioplynovou stanici zaplatit dokonce pět milionů. Chybělo jí totiž povolení k provozu. Celková výše pokut se tak ještě před likvidací vyšplhala ke čtrnácti milionům korun. Likvidátor společnosti Bohumír Rada se ke kauze nechtěl vyjádřit.

Druhou nejvyšší pokutu hned po Zevu uložila inspekce brněnské společnosti Ekotrend AG, která se zabývá likvidací fotografického materiálu. Dvacet tisíc litrů nebezpečných chemikálií objevili inspektoři v podzemních prostorech firmy v brněnské Líšni. Nelegální nakládání s nebezpečným odpadem prokázali inspektoři až když se ucpala kanalizace, pomocí níž se firma chemikálií zbavovala, a látky vytekly na vozovku. Za vypouštění nebezpečných odpadů dostala firma pokutu čtyři sta tisíc korun. S Ekotrendem se redaktorům Rovnosti do uzávěrky vydání nepodařilo spojit.

Na kontrolu do Líšně se inspektoři vydali na základě tipu od všímavého místního obyvatele. „Pozorujeme, že se lidé stále víc zajímají o životní prostředí. Počet podnětů od nich se každoročně zvyšuje," sdělil Mikeš.

55tisíc korun byla v minulém roce průměrná výše pokut, které uděloval Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Brně. V Jihomoravském kraji řešil loni 1565 případů. Pokut inspektoři rozdali 260 v celkové výši přes patnáct milionů korun. Oproti roku 2014 výše pokut klesla o 1,8 milionu.

Nejčastěji padají pokuty za nakládání s odpady. Takový trend platí už několik let. „Jde o podobné kauzy jako byly daňové úniky v případě obchodu s lehkými topnými oleji. Obchodníci vytvoří nepřehlednou síť různých společností, ve které se odpady, které jsou často i zdraví nebezpečné, ztrácejí," nastínil ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Inspekce za minulý rok vybrala za pokuty na celém území České republiky necelých 136 milionů korun. Geuss ale upozornil, že vybírání pokut není jejich hlavním cílem. „Snažíme se především chránit přírodu. Proto vydáváme opatření k nápravě. Jde o soupisy toho, co vše je třeba na inkriminovaném místě napravit," vysvětlil Geuss. Podobných dokumentů vydala inspekce životního prostředí za minulý rok 345.

TOMÁŠ HAVLÍK