V Brně se částečně zapojí obě fakultní nemocnice. „U nás budeme pacientům rozdávat petice a informovat je o problémech ve zdravotnictví. Konečné rozhodnutí zapojit se ale necháváme na jednotlivých odděleních. Akutní případy ošetříme vždy," sdělil Petr Kus z Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Stejně je na tom i Fakultní nemocnice Brno. „Nechali jsme to kolegům ke zvážení, ať se zapojí, kdo chce," řekl tamní odborář Milan Navrátil. Sdružení praktických lékařů se však od protestu distancovalo veřejným prohlášením na internetových stránkách.

Odboráři a Česká lékařská komora tvrdí, že nedostatek peněz ve zdravotnictví ohrožuje udržení dostupnosti kvalitní zdravotní péče. Požadují také novelizaci úhradové vyhlášky a seznamu zdravotních výkonů.

Ministerstvo zdravotnictví se ale proti protestu ohradilo. „V této hře jde o peníze zase až na prvním místě. Veškerá prohlášení, že tentokrát protestujícím půjde o dobro pacienta a zachování kvalitní péče, se ukazují jako falešná. Zatímco platy lékařů se zvyšují, průměrná mzda stagnuje či klesá," upozornila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.