Místo cihly malta v mikroténovém pytlíku, zeď nakřivo, nekvalitní beton, krádeže vody a elektřiny. To jsou podle ředitele Základní školy Kamenačky Jiřího Šebely důkazy o neprofesionalitě firmy Gardenline a jejího subdodavatele Bau-Tech Industry, které před rokem získaly zakázku na opravu sportovišť v židenické škole. Opravenou tělocvičnu a nové hřiště měla firma Gardenline předat loni v říjnu. Dodnes je však na místě jen nevzhledné staveniště.

Žáci proto musejí dojíždět do jiných sportovních hal. „Celý rozvrh se přizpůsobil tělocviku. Chápu rozhořčení rodičů, ale ani já a ani městská část s tím nemůžeme nic dělat. Zadavatelem je město," říká Šebela.

vývoj kauzy
- jaro 2015: magistrát vypisuje výběrového řízení
- červen 2015: předává stavbu firmě Gardenline
- říjen 2015: byl původní termín dokončení stavby
- listopad 2015: město se rozhodlo odstoupit od smlouvy
- prosinec 2015: nová firma Firesta zakonzervovala stavbu před zimou
- duben 2016: město vypsalo nové výběrové řízení na zhotovitele nedokončených částí stavby

Litoměřická firma Gardenline vyhrála zakázku ve výběrovém řízení, které magistrát vypsal loni. „Podobným problémům by mohla předejít změna v zákoně o veřejných zakázkách. Nyní musí město vybrat firmu s nejnižší nabídkou. Novela by umožnila zohlednit i kvalitu," uvedl místostarosta Židenic Petr Kunc.

Kromě školy Kamenačky chtělo město v minulém roce rekonstruovat i venkovní hřiště na Základní škole Krásného. Ani tady se však kvůli problémům se zhotovitelskou firmou projekt do konce loňského roku nepodařilo dokončit. Brněnský magistrát, který stavby zaplatil z evropských dotací, tak bude muset peníze vrátit. Z nedodržení termínu staveb viní právě zhotovitelské firmy.

Podle Radka Řeřicha, který se na brněnském magistrátu zabývá čerpáním dotací z Evropské unie, by město mělo vracet asi patnáct milionů korun. Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu ale nechtěla částku komentovat.

K patnáctimilionové škodě, která vznikla městu, navíc přičítá vlastní škody i škola. „Kromě poplatků za vodu a elektřinu, kterou od nás firmy načerno čerpaly, přicházíme o peníze z pronájmu tělocvičny a navíc musíme platit za náhradní místa pro výuku tělocviku. Měsíčně škola přichází o čtyřicet tisíc," upozorňuje ředitel Šebela.

Podle Taušové bude město v případě Základní školy Kamenačky vymáhat škody na firmě Gardenline. Třeba i soudně.

Soudního řízení se litoměřická firma Gardenline neobává. „Veškerá nařčení odmítáme a věříme, že si svou pravdu dokážeme obhájit," sdělil Rovnosti jednatel společnosti Miloš Náprstek.

Podle něj byla na vině špatně vypracovaná projektová dokumentace. „Plánovaná retenční nádrž je příliš blízko starých lip, které bychom mohli výkopovými pracemi poškodit. Proto jsme práce zastavili," hájí firmu Náprstek.

Architekt Miroslav Rozehnal, který novou projektovou dokumentaci zpracoval, s ním ale nesouhlasí. „Pokud by výkopové práce udělala firma profesionálně, žádné nebezpečí nehrozí," tvrdí.

Retenční nádrž tak i v nové dokumentaci zůstala na stejném místě. Tu ale firma Gardenline od městské části už nedostala. „Nechtěl jsem jim poskytnout záminku k posunutí termínu stavby. Napadením dokumentace se jen pokusili ospravedlnit svou neschopnost," tvrdí Kunc.

TOMÁŠ HAVLÍK
JAN ŽLEBEK