Přestože byl začátek bitvy plánovaný na druhou hodinu odpoledne, kvůli frontě desítek lidí u vstupu do areálu organizátoři začátek posunuli.

Aby návštěvníky neodradilo dlouhé čekání v blátě, sdělili jim organizátoři několik zajímavostí o oblečení i vybavení, které se za druhé světové války používalo. „Výstroj vojáků byla ke konci války různorodá. Nosily se různé vzory uniforem. Nejběžnější zbraní byla v německé armádě opakovací puška Mauser K98, přestože v amerických filmech mají všichni samopaly, tehdy je míval jen velitel družstva,“ vysvětlil čekajícímu publiku jeden z organizátorů.

Ukázka začala a vzápětí se ozvaly rány z pušek, samopalů, kulometů i tanků. Napínavý boj doprovázel komentátor, který doplnil i historické informace. „Velitel sovětské armády vyslal jako posilu tanku trestný prapor. Ty se zpravidla skládaly z různých kriminálníků nebo třeba politických odpůrců. Nasazovali je na nejtěžší boje, u kterých byla jen malá naděje na přežití, protože Rusům nevadilo, pokud se tito lidé nevrátili,“ vyprávěl komentátor.

Zdroj: DENÍK/Eva Bártová

Velké rány z děla vylekaly šestiletého Honzu, který na bitvu přijel s rodinou. „Trochu se bojí. Když vystřelí dělo, pokaždé s sebou trhne. Ale vojáci se mu líbí. Doma si s nimi hraje pořád,“ řekla Zuzana Svobodová.

Bitvu završil boj muže proti muži, když hrstka přeživších sovětů naposled vyrazila proti německé převaze. Útočící vojáci přitom použili k boji vše, co měli u sebe, včetně polní lopatky. Živé i padlé vojáky pak obecenstvo ocenilo potleskem.