V hrobě se nacházely ostatky těl tří německých vojáků. Dva z nich se díky dochovaným vojenským známkám podařilo dokonce identifikovat. Třetí voják utržil před smrtí několik těžkých zranění, život však zřejmě ukončil sám výstřelem do pravého spánku. „Po smrti je nepochybně nikdo nešacoval, proto jsme našli i jejich osobní věci, cennosti a dokumenty. Jejich těla do hrobu prostě hodili," uvedl archeolog z brněnského Ústavu archeologické památkové péče Jiří Kala, který má výzkum na starosti.

Kosterní pozůstatky vojáků doplňovaly také části jejich výstroje. Archeologové objevili knoflíky, přesky, opasky, helmy, plynovou masku, dva prsteny, munici a dokonce i vojenský bodák a jeden pár bot.

Práci jim zkomplikoval nález protipancéřového granátu ráže pětasedmdesát milimetrů. Přivolali tedy pyrotechniky. „Zlikvidovat granát se dá více způsoby. Pokud to jde, munici odvezeme do pyrotechnického skladu a zneškodníme na bezpečném místě. To se v tomhle případě podařilo. Pokud by byl ale převoz příliš nebezpečný, pyrotechnici by ho zničili na místě," popsal postup mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek.

V Popůvkách zemřelo na konci druhé světové války podle tamního kronikáře Josefa Střechy celkem pět německých vojáků. „Mrtví skončili v hrobech. Německé zajatce pak vedli od západu a procházeli právě přes Popůvky. Všechny shromažďovali poblíž Sokolnic na jih od Brna," řekl Střecha. Vědci ostatky vyzvedli a pravděpodobně ještě na podzim tohoto roku je uloží do země.

Pohřbíváním německých vojáků padlých na našem území v období druhé světové války se zabývá Lidový spolek pro péči o válečné hroby. Postup je podle zástupce spolku Igora Nachtigalla vždy stejný. „Důležité je zachovat úctu každému padlému vojákovi. Ostatky se vždy snažíme identifikovat, a pak je uložíme do společného hrobu," uvedl Nachgtigall s tím, že náklady platí Německo.

Také kvůli tomu je podle mluvčí Moravského zemského muzea Evy Pánkové důležité určit, z jaké země padlí vojáci pocházejí. „Podle toho se poté obracíme na zástupce daného státu s žádostí o pomoc," oznámila Pánková. Archeologové doufají, že se k vojákům přihlásí příbuzní.

Těla nalezená na jižní Moravě pohřbívají na ústředním hřbitově v Brně. Jde o největší válečné pohřebiště u nás. Podle odhadu historiků jsou tam uloženy ostatky až osmi tisíc vojáků. Identifikovat se jich ovšem podařilo zatím jen asi dva a půl tisíce.

Hrob v Popůvkách není zdaleka první, který archeologové na jižní Moravě našli. Nejznámější je případ německého tankisty Kurta Knispela. Archeologové jeho ostatky objevili v dubnu loňského roku v hrobu ve Vrbovci na Znojemsku. Knispel dokázal trefit jedoucí tank na vzdálenost dvou kilometrů. Nepřítele se mu podařilo zasáhnout bezmála stosedmdesátkrát.

HANA FLORIANOVÁ