Novou lopatku potřeboval třiadvacetiletý pacient, kterému jeho vlastní před rokem lékaři odstranili kvůli nádoru. „Jde o levou ruku s těžkým funkčním omezením. Rameno nemělo svoji konturu a funkce ramenního kloubu byla nulová. Hlavice pažní kosti se totiž neměla o co opřít. Vzhledem k tomuto omezení a také k věku nemocného se odborníci rozhodli, že lopatku nahradí,“ popsala zákrok mluvčí svatoanenské nemocnice Petra Veselá.

Podobnou implantaci lopatky brněnští lékaři provedli jako první v České republice. Zákrok trval přibližně tři hodiny. „Jednalo se o složitou operaci, kdy bylo nutné vypreparovat zádový sval a překrýt jím umělou lopatku,“ vysvětlil přednosta ortopedické kliniky Tomáš Tomáš, který se svým týmem unikátní operaci vedl.

Náhradu lopatky pro pacienta lékaři nechali vyrobit na míru. „Je z titanu a postříbřená, abychom minimalizovali možnost infekce. Vyrobili ji s pomocí trojrozměrného tisku,“ informoval Tomáš.

K odborníkům z brněnské svatoanenské nemocnice putují podobné případy z celé Moravy i části Čech. „Ortopedie je u nás specifická tím, že léčíme nádorová onemocnění pohybového aparátu, a to i u onkologicky vážně nemocných dětí. Tato problematika se řeší pouze u nás a v Praze,“ nastínil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Ilustrační foto.
Chybí nám lékaři, upozorňují menší města. Nefunguje lákání na byt ani ordinaci